Koliko će nas biti 2051. godine: Crna Gora bi mogla izgubiti oko 40 hiljada stanovnika

Foto: Ilustracija

Ukoliko se negativna demografska kretanja iz prethodne tri godine nastave, Crna Gora će 2051. imati 577.000 stanovnika. To se navodi u analizi Centra za demokratsku tranziciju i Društva statističara i demografa, koju će, kako su najavili, uskoro objaviti povodom dvije godine od prvog lockdown-a u Crnoj Gori.

Uz podsjećanje da se u Crnoj Gori u prethodnih desetak godina dešavaju izrazito negativni demografski trendovi, u analizi se navodi da su ekonomska neizvjesnost, političke turbulencije i odsustvo brige političara za ova važnja pitanja doveli do ozbiljnog ugrožavanja biološke supstance stanovništva.

„Odlazak stanovništva u druge države, interne migracije ka Podgorici i primorju, visoke stope smrtnosti i niske stope novorođenih signali su preko kojih se olako ne smije preći. Ako ovome dodamo izrazito negativan uticaj pandemije COVID-19 na demografske tokome nije pretjerano reći da smo u prethodne dvije godine doživjeli devastaciju stanovništva“, upozoravaju iz Centra za demokratsku tranziciju i Društva statističara i demografa.

Ocjenjuju da, ukoliko pokušamo da na osnovu naučnih parametara zavirimo u budućnost daleku tri decenije, vidjećemo da ta slika i nije najveselija.  

„U optimističnom scenariju, ako se parametri od prije pandemije brzo oporave, Crna Gora će 2051. godine imati 620.140 stanovnika. Dakle, za 30 godina biće nas samo 0,2 odsto više nego danas. Ili da svima bude jasnije, imaćemo 1.466 stanovnika više, a toliko ima otprilike manja mjesna zajednica. Kako se demografski parametri nakon krize često ne vrate na prethodni period, moramo obraditi i drugi pesimističniji scenario“, navode iz ove dvije organizacije.

U pesimističkom scenariju, ukoliko se negativna demografska kretanja iz prethodne tri godine nastave, 2051. godine Crna Gora će imati 577.000 stanovnika. To je, prema analizi CDT-a i Društva statističara i demografa, sedam odsto manje nego danas.

„To znači da ćemo imati 41.674 stanovnika manje. Nestaće dakle jedno čitavo Bijelo Polje. U ovom scenariju od ukupno 577.00 stanovnika, samo bi njih 15 odsto živjelo na sjeveru države“, dio je analize CDT-a i demografa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply