Od osuda do divljenja: Osmogodišnji Dario pokazao šta je hrabrost

Šestogodišnju djevojčicu koja je prekjuče upala u jamu punu vode u Pljevljima spasavao je i dječak, koji se tu igrao sa njom. Činjenicu da je upravo osmogodišnji Dario Soković cijeli minut, sve do dolaska sugrađanina koji je izvukao djevojčicu, pokušavao da pomogne drugarici zanemarila je i pljevaljska policija, koja je u saopštenju istakla samo doprinos svojeg kolege. Umjesto toga, dječak je „nagrađen“ teškim govorom mržnje crnogorske javnosti na portalima i društvenim mrežama, uz osude da je gurnuo djevojčicu – sve do trenutka dok se nije pojavio snimak sa obližnje nadzorne kamere.

Snimak je na Fejsbuku objavila njegova majka i na njemu se vidi kako djevojčica sama upada u vodu, a dječak pokušava da je spasi. Automobilom je tuda naišao i Novica Tomašević, inače zaposlen u policiji, koji je izvukao djevojčicu iz kanala dubine oko metar i po. Zbog ovog čina, policijske starješine predložiće, kako su najavili, Tomaševića za nagradu.

Povodom pojedinih medijskih navoda u kojima se njen sin targetira kao odgovoran za incident, majka dječaka Arnela Geljić kaže da je bijesna zbog toga, a i veoma ponosna na svog sina.

“Moje dijete koje pokušava da izvuče drugaricu iz kanala medijski je osuđeno po komentarima zlih besposlenih ljudi kako je ubica, monstrum… Bavite se svojim životima ako ih uopšte imate… Ja sam na svoje dijete ponosna, jer ja ne znam kako bih se ponašala u ovakvoj situaciji, a on je sa svojih osam godina pokušavao da joj pomogne” poručila je Arnela, samohrana majka dvoje djece.

Ona je ispričala da se dječak i djevojčica druže već odavno i da su tog dana zajedno krenuli u prodavnicu.

„Zaustavili su se tu, djevojčica je prešla postavljene žice i sama upala u kana. On je čak pokušao da joj pomogne. Inspektori su skinuli video snimak sa obližnjeg objekta i pokazali nam… Ježim se od komentara koje čitam po raznim portalima – da dijete od osam godina nazivaju ubicom i da treba da mu se sudi za pokušaj ubistva. Kakav smo narod –  žalosno i jadno“, istakla je Geljić.

Dario je učenik trećeg razreda pljevaljske Osnovne škole „Salko Aljković“, a svojom hrabrošću je pokazao da za ovakva djela nijesu važne godine.

Ugrožavajući ličnu bezbjednost odmah je priskočio u pomoć, pokušavao da joj pruži ruku i dasku, da bi se uhvatila za nju i da bi je nekako izvukao iz ledene vode.

Redakcija portala PV informer objavila je da su od izvršnog direktora Rudnika Pljevlja Mija Lekića dobili informaciju da su u tom kolektivu spremni da na određeno vrijeme zaposle samohranu majku i na taj način iskažu zahvalnost porodici dječaka, kome se divi šira društvena zajednica.

Šef Centra bezbjednosti Pljevlja Haris Đurđević kazao je ranije portalu RTCG da su o ovom događaju informisani tužilaštvo, građevinska i opštinska inspekcija. Najavio je da će posebno biti ispitana eventualna odgovornost vlasnika građevinskog zemljišta i izvođača radova.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply