Tate savladavale važne lekcije o roditeljstvu

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Da očevi jednako kao i majke žele da učestvuju u odgajanju i razvoju djece pokazali su Bojan, Ivan, Filip, Marko, Mišo, Slobodan, Bojan i Nikola. Njih osmorica su različite dobi, zanimanja i roditeljskog iskustva, a povezuje ih odluka da odnos sa svojom djecom i njihovo ponašanje učine boljim. To im je omogućio program Brižne porodice, namijenjen roditeljima djece od 2 godine do 9 godina, koji sprovodi Udruženje Roditelji, uz podršku UNICEF-a i EU, a pohađali su ga krajem 2021. godine.

Program podstiče pozitivne odnose između roditelja i djece, kvalitetno provedeno vrijeme i razgovore o osjećanjima. Uz to, roditelji uče kako da postavljaju granice i da se nose sa lošim ponašanjem djeteta.

„Često sam u komunikaciji sa ćerkom vikao i bio verbalno agresivan. Shvatio sam da to ne utiče dobro na naš odnos“, priča jedan od učesnika programa, Slobodan Volarić, otac dvoje djece.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Kroz 12 nedjelja grupnog rada i savjetovanja kojim se roditelji podržavaju da sami nađu rješenje za svoj problem, on je uočio promjenu u svom ponašanju.

„Primjećujem da ne govorim toliko često riječ ’ne’, već na druge načine pokušavam da objasnim mojoj ćerki kad nešto ne smije da uradi. Trudim se da to bude afirmativno, a ne energično i sa zabranama“.

I Marko Ćaćić, otac dvoje djece, kaže da je nekada svjesno, a nekad nesvjesno počeo da primjenjuje metode koje je naučio tokom programa.

„Sad imam potpuno drugačiju reakciju na situacije koje su bile kritične za moj odnos sa ćerkom i da promišljam o tome što se desilo ili što je bio uzrok.“

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Iako nije uobičajno da očevi masovno učestvuju u programima roditeljstva, ovi polaznici smatraju da je to izuzetno važno.

“Ovaj program je više nego potreban i djelotvoran za buduće naraštaje”, smatra Ćaćić.

Otac trogodišnjeg dječaka Ivan Čanović smatra da u programima roditeljstva treba da učestvuju i očevi i majke.

„Otac treba da bude uključen i da odigra svoju ulogu“, ističe Čanović.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

Učesnici programa posebno ističu to što su imali priliku da otvoreno govore, da razmjenjuju iskustva i da, osim stručnjaka, čuju mišljenje učesnika koji imaju duže roditeljsko iskustvo.

Program Brižne porodice sprovodi se u Crnoj Gori od 2018. godine.

Voditeljica grupe, psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur kaže da su do sada imali mješovite grupe, ali su krajem 2021. odlučili da formiraju grupu samo za očeve.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić

„Željeli smo da normalizujemo ono što je činjenica, a to je da otac ima važnu i nezamjenjivu ulogu u odrastanju svog djeteta i da na ovaj način pokažemo koliko je značajno da očevi zauzmu mjesto koje im pripada”.

Brižne porodice dio je seta programa roditeljstva za podsticanje pozitivnih odnosa između djece i roditelja koji su razvijeni u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije, univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a.

Izvor: UNICEF Crna Gora

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply