Kako dijete doživljava svađu roditelja: Posljedice za cijeli život

Roditelji pokušavaju da zaštite djecu od mnogih ružnih stvari, poput nasilnih video igrica i filmova neprimjerenih za njihov uzrast, ali takođe važno ih je zaštititi i od sukoba u sopstvenom domu.

Vidjeti i čuti roditelje kako nesuglasice rješavaju na zdrav i civilizovan način, predstavlja dobar primjer za budućnost, dok, sa druge strane, vidjeti ih kako se verbalno ili fizički obračunavaju, imaće dugotrajne posljedice za dijete.

Ako je dijete mlađe, roditelji pretpostavljaju da se ono neće sjećati niti razumjeti što se događa ako ste se posvađali pred njim. Ali čak i bebe i mala djeca mogu da osjete sukob, zbog čega će postati nesigurni, uplašeni i sa pogrešnim stavom o tome kako bi odrasli trebalo da rješavaju nesuglasice.

Razna istraživanja su pokazala da djeca izložena sukobima u kući imaju veću vjerovatnoću da jednom u životu imaju problema sa svojim mentalnim zdravljem. Jedno istraživanje je pokazalo da su djeca vrtićkog uzrasta, čiji su se roditelji često svađali, bila izložena većem riziku od depresije, tjeskobe i problema u ponašanju.

Uočeno je da roditeljske svađe imaju uticaj i na mentalno zdravlje odojčadi. Jedno istraživanje pokazuje da bebe od samo šest mjeseci mogu da reaguju na porodični sukob mrštenjem ili ljutim izrazom lica. Takođe, vjerovatno je da će hormon stresa djelovati na povećanje broja otkucaja srca.

Porodični sukobi utiču na samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da djeca izložena brojnim nesuglasicama u kući imaju veću vjerovatnoću da razviju negativan pogled na život i viđenje sebe, što pokazuje blisku vezu između roditeljskih svađa i niskog samopoštovanja.

Ako su izložena sukobima kod kuće od ranog uzrasta, vrlo je moguće da će djeca dugoročno imati slabe kognitivne sposobnosti. To može rezultirati lošim ocjenama i povećava rizik od napuštanja škole prije nego što maturiraju.

Na primjer, jedno istraživanje je pokazalo da djeca koja žive u kući sa puno sukoba imaju poteškoće sa regulisanjem svojih emocija i pažnje, kao i lošiju sposobnost brzog rješavanja problema.

Prepreka za zdrave odnose

Redovno gledanje i slušanje odraslih kako se svađaju može imati uticaj i na djetetovu sposobnost da formira zdrave odnose, sada i u budućnosti. Vještine komunikacije učimo iz svojeg okruženja i vaspitanja, zbog čega je vjerovatno da će djeca u porodicama sa puno sukoba, takvo ponašanje ponoviti i u sopstvenim odnosima.

Jedna studija je otkrila da porodični sukobi mogu da promijene način na koji djetetov mozak obrađuje emocije i reakcije, stvarajući im više društvenih problema. Veća je vjerovatnoća da će biti agresivni, labilni ili će imati poteškoća s izražavanjem osjećanja.

Istraživanje je čak pokazalo da se loši odnosi mogu prenositi sa jedne generacije na drugu. Ako je dijete tome bilo izloženo u ranoj fazi života, vjerovatno će i ono imati odnos obilježen velikim sukobima.

Ugroženo je i fizičko zdravlje

Roditeljski sukobi ne djeluju samo na mentalno, već i na fizičko zdravlje. Sukobi u kući povećavaju stres, a stres ima uticaj na cjelokupno zdravlje, bez obzira na uzrast.

Razna istraživanja povezuju roditeljske svađe sa većim rizikom od zdravstvenih problema kasnije u životu, pa čak i rizikom od poremećaja ishrane. Takođe, mogu patiti od glavobolja, problema sa spavanjem i problema u ponašanju.

Zloupotreba nedozvoljenih supstanci

Porodični sukobi povećavaju rizik da će dijete razviti probleme sa zloupotrebom droga. Ako su odrasla u porodičnom okruženju sa puno svađa, najvjerovatnije će pušiti, opijati se i koristiti nedozvoljene supstance.

Što je dijete izloženije brojnim sukobima kod kuće, veći je rizik od navedenih posljedica, ali ako je dijete mlađe, imate više prilika da promijenite porodičnu dinamiku i ponudite zdrav primjer rješavanja sukoba. Postoje načini za rješavanje nesuglasica, čak i sa malom djecom u kući.

Nemojte to odlagati, već što prije riješite sukob i naučite vještine kako da spriječite eskalaciju svađe. Mislite na budućnost svog djeteta jer neke se stvari kasnije teško mogu ispraviti.

Izvor: www.roditelji.story.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply