Digitalna učionica OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” podrška djeci i roditeljima

U podgoričkoj Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ već pet mjeseci, kao vannastavna aktivnost, funkcioniše Digitalni klub, u kojem se djeci koja nemaju pristup tehnologijama pruža direktna besplatna podrška. Riječ je o nastavku projekta NVO Romska organizacija mladih Koračajte sa nama – Phiren amenca, u partnerstu sa ovom obrazovnom ustanovom. Kako bi smanjili digitalni jaz među romskom i neromskom zajednicom i omogućili svim đacima da, bez obzira na loše materijalne uslove, napreduju i stiču nova znanja, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima, Romska organizacija mladih je još prije godinu u toj školi otvorila info point E-centra Digitalna učionica. Uskoro će nastavnicima, ali i djeci i roditeljima, biti dostupna i digitalna platforma Learn Up.

Sve te aktivnosti NVO Phiren amenca dio su projekta ICEDA -Povećanje građanskog angažmana na polju Digitalne agende. Ova organizacija jedna je od članica mreže ICEDA, čiji je cilj da poveća upotrebu eUsluga i omogući svim građanima da iskoriste benefite digitalne transformacije.

Gostujući u podkastu Roditeljski leksikon predstavnica te NVO Nevenka Kapičić istakla je da je glavni cilj Digitalnog kluba smanjivanje digitalnog jaza između romske i egipćanske i većinske populacije. Đacima nudi praktičan i interaktivan sadržaj kroz koji će usvojiti korisna digitalna znanja. Klub je svakodnevno na raspolaganju i medijatorima ove škole, koji u njemu pripremaju materijal za svakodnevne obaveze.

„Fokus naše organizacije je romska populacija, u ovom slučaju romska djeca, ali i neromska djeca u okviru naše partnerske organizacije OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, gdje su smješteni Info point i Digitalni klub. U fokusu su nam i nastavnici iz cijele Crne Gore, što se povezuje i sa roditeljima čija su djeca dio obrazovnog sistema. Naša osnovna aktivnost bilo je otvaranje Info centra, koji će kao direktan eServis koristiti samoj zajednici u okruženju te osnovne škole. Zbog naše primarne ciljne grupe bilo nam je važno da se centar nalazi na lokaciji koja je dostupna romskoj zajednici“, objašnjava Kapičić.

Stručna pomoć dostupna i roditeljima

Zbog nemogućnosti romske i egipćanske zajednice da ima pristup ICT tehnologiji, u školi je opremljena zasebna prostorija i angažovano je stručno lice, koje im pomaže prilikom pretraživanja i korišćenja elektronskih servisa.  

„To je direktna podrška građanima na licu mjesta. Željeli smo da im omogućimo pristup računarima i internetu, ali i znanju kako da koriste te tehnologije. Za romsku i egipćansku zajednicu je specifično da veći dio itekako ima potrebu za podrškom u korišćenju internet tehnologija. To znači da oni načelno mogu znati da koriste društvene mreže, ali ne nužno i najčešće one servise koji im mogu biti korisni i koji su praktične prirode, poput na primjer servisa eZdravlje“, rekla je Kapičić.

Online nastava nije bila dostupna

Podsjeća da online nastava nije bila samo ograničavajuća za romsku i egipćansku zajednicu, već ih je potpuno izopštila.

„Online obrazovanje je bilo apsolutno nedostupno za njih i u tom smislu je ovo mali izvor pomoći da se djeci tehnologija učini dostupnom. Period online nastave za neke pripadnike romske zajednice nije značio samo nedostatak interneta i računara, nego i struje. To su naprosto drugačiji uslovi za život i rad. Ne kažem da takvi neuslovi ne postoje i u neromskim porodicama, ali je itekako dominantno među romskim i egipćanskim porodicama u Crnoj Gori“, navodi Kapičić.

Smatra da u budućnosti ovakvi projekti mogu dovesti do poboljšanja situacije, ali je potrebno da sve to bude širih razmjera, da podrazumijeva infrastrukturnu pomoć koja će za ovu djecu značiti dugoročno poboljšanje situacije, učiniti tehnologiju dostupnom i unaprijediti sistem obuke ne samo za njih nego i za roditelje.

„Teško je unaprijediti znanje roditelja iz romske i egipćanske zajednice, jer govorimo o licima koja su u velikom broju slučajeva apsolutno nepismena. Sama digitalna nepismenost je stoga negdje daleko iza. Zato treba napraviti neki most između nastavnika, djece, a  samim tim i roditelja. U tom smislu u doba korone Info centar, i sama digitalna učionica, bili su na usluzi medijatorima – saradnicima u socijalnoj inkluziji koji su zaposleni u obrazovnom sistemu. Oni su koristili digitalnu učionicu, jer upravo oni su most između roditelja i škole. Mogli su aktivno da koriste i svoj rad koncipiraju na osnovu same učionice i materijala, a onda i da prošire svoje znanje“, ističe Kapičić.

Prema njenim riječima, otvaranje info centara bilo bi od koristi i u drugim školama.

Nastavnici kao kreatori platforme

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca“ posvetila je dio projekta i direktnom radu sa nastavnicima, za koje su do sada organizovali tri treninga, a uskoro će biti pokrenuta platforma, koju će, pored njih, koristi i djeca i roditelji. Svi oni moći će da preuzimaju materijal sa te platforme.

„Tu će biti nastavni sadržaji koji se odnose na gradivo, kao i oni koji se bave utvrđivanjem tog gradiva. Treći dio će biti testovi. Platforma  je koncipirana tako da je jednostavna za pretraživanje, a sadržaće materijale iz svih predmeta za sve razrede osnovne škole. Nastavnici će postavljati materijal i preuzimati ga od kolega. Prije koncipiranja platforme smo sproveli istraživanje koje je pokazalo da većina nastavnika smatra da je potrebno da takav vid servisa postoji“, kazala je Kapičić.

Nada se da će i Ministarstvo prosvjete podržati ovaj projekat i da će osigurati da platforma nastavi da postoji i kasnije.

U NVO Phiren amenca smatraju da je veoma važno da nastavnici prate savremene tokove i unapređuju svoja znanja i vještine, posebno u oblastima koje su djeci bliske. Zadovoljni su što su u okviru projekta animirali i nastavni kadar iz drugih opština, prvenstveno sa sjevera, gdje je manje finansijskih mogućnosti da se sprovedu neke aktivnosti u školama.

„Nakon obuke koju su završili, naša saradnja sa njima se ne završava, već će upravo oni biti aktivni kreatori platforme“, naglašava Kapičić.

Kako je dodala, i pored ovakvih projekata koji znače djeci romske i egipćanske zajednice, treba im obezbijediti kontinuirani, sveobuhvatni pristup obrazovanju, omogućiti da sva djeca funkcionišu zajedno, a ne u okviru jedne škole dominantno ili u manjim grupama u pojedinim školama.

„To je osnova – napraviti sredinu bez stereotipizacije i diskriminacije prema određenoj grupi. Takođe, treba im učiniti internet tehnologiju dostupnim, vršiti obuke unutar zajednice, na terenu. Takođe, sve te aktivnosti treba proširiti i van Podgorice, na druge gradove gdje je takođe brojna romska zajednica“, ističe Kapičić.

Kroz ICEDA inicijativu – Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende, udruženje Roditelji sprovodi projekat Roditelji na dnevnom redu.

Projekat realizuju Fondacija Metamorfosis (Severna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Akademija za eUpravu (Estonija), Partneri za demokratske promjene (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply