Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica ove godine u osam gradova

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica biće održano drugi put u Crnoj Gori u subotu, 9. aprila, u 10 časova. Nakon uspješnog pilot izdanja 2021. godine, takmičenje će se ove godine proširiti i održati u osam gradova: Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Kolašinu, Baru, Ulcinju i Kotoru.

Takmičenje Kengur bez granica održava se posljednjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu.  Od ove godine, učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Crne Gore će imati priliku da, zajedno sa učenicima iz cijelog svijeta, u isto vrijeme razmišljaju i rješavaju iste zadatke. Testiranje će se odvijati na tri jezika: CSBH, albanskom i engleskom.

Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me, gdje su dostupne i zbirke riješenih zadataka sa prethodnih takmičenja.

Rok za prijavu je 26. mart 2022. godine u 15 časova.

Iz NVU Tinker, koje je organizator Kengura bez granica u Crnoj Gori, obavijestili su da se i učenici iz drugih gradova mogu prijaviti za takmičenje u nekoj od najbližih opština.

Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, zlatni sponzor je Crnogorska Komercijalna Banka, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, udruženje Roditelji, Arhimed i Zzi d.o.o.

„Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osnovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike“, saopšteno je iz Tinkera.

Takmičenje je prošle godine organizovano kao pilot projekat u tri opštine centralne regije – Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, a prisustvovalo je više od 200 učenika.

Ove godine biće organizovano u svim kategorijama:

     • Pre-ecolier, 3. i 4. razred osnovne škole

     • Ecolier, 5. i 6. razred osnovne škole

     • Benjamin, 7. i 8. razred osnovne škole

     • Cadet, 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole

     • Junior, 2. i 3. razred srednje škole

     • Student, 4. razred srednje škole

Takmičari iz 1. i 2. razreda osnovne škole koji žele da učestvuju na takmičenju, takmiče se i primaju nagrade u kategoriji Pre-ecolier, konkurencija 3. razreda osnovne.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply