Ministarstvo: Razmotriti ukidanje mjere o nošenju maski ako se produže časove

Ministarstvo prosvjete će, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje, naredne sedmice donijeti odluku o trajanju školskih časova, ali smatraju da u tom slučaju treba razmotriti i mjeru koja podrazumijeva obavezno nošenje maski.

Iz resora prosvjete Danu je saopšteno da bi, ukoliko časovi budu opet trajali po 45 minuta, djeca duže boraviti u školi, pa bi nošenje maski moglo da ima negativne posljedice.

„Ministarstvo će poštovati sve preporuke Instituta za javno zdravlje. Mišljenja smo da je za sve učenike potrebno da čas traje 45 minuta, ali da Institut u toj situaciji treba da razmotri obaveznost nošenja maski. Nošenje maske na času čije je trajanje 45 minuta može da ima negativne posljedice za učenike svih uzrasta. Ukoliko ostanu 30 minuta, onda je nošenje maske za djecu znatno podnošljivije. U svakom slučaju, obavezni smo da ispoštujemo preporuke i naredbe medicinske struke, ali isto tako moramo ukazati na potencijalne probleme, sve u cilju iznalaženja najboljeg rešenja. Ukoliko u Institutu odluče da je moguće organizovati nastavu na časovima od 45 minuta, mi ćemo to, kao i do sada, prihvatiti. Očekujemo da se konačna odluka donese u narednih nekoliko dana“, saopštili su iz Ministarstva.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da će naredne sedmice zajedno da predstavnicima nadležnog Ministarstva razmotriti mogućnost da školski časovi budu produženi na 45 minuta.

„Razmišljamo i o tome da li je vrijeme da se školski časovi vrate na 45 minuta, o čemu ćemo razgovarati sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i razmotriti dalje postupke. Za vraćanje časova na 45 minuta moraju da se zadovolje određeni uslovi. Da li Ministarstvo prosvjete u ovom trenutku, s obzirom da je polugodište u toku, uopšte može da mijenja te odluke? Duže nošenje maski može biti neprijatno za djecu i iz tih razloga je i skraćeno vrijeme trajanja časova“, rekao je ranije direktor IJZ Igor Galić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply