Galić: Naredne sedmice o mogućnosti da časovi opet traju 45 minuta

Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Institut za javno zdravlje će naredne sedmice sa nadležnima iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta razmotriti mogućnost da školski časovi budu produženi na 45 minuta, najavio je direktor Instituta dr Igor Galić. 

On je u izjavi za RTCG kazao da u instituciji na čijem je čelu razmišljaju o vraćanju na četrdesetpetominutni čas.

„Razmišljamo i o toj temi da li časovi da se vrate na 45 minuta, u budućem periodu sa predstavnicima Ministarstvom prosvjete ćemo razgovarati i razmatrati dalje postupke”, kazao je Galić.

Za vraćanje časova na 45 minuta moraju da se, prema njegovom mišljenju, zadovolje određeni uslovi.

„Da li Ministarstvo prosvjete u ovom trenutku, obzirom da je polugodište u toku, može da mijenja te odluke? Duže nošenje maski može biti neprijatno za djecu i iz tih razloga je skraćeno vrijeme časova“, navodi Galić.

Dok pojedini roditelji priželjkuju da časovi traju kao i prije pandemije, prosvjetni radnici su podijeljeni.

“Ogromnoj većini nastavnika odgovara da se časovi vrate na 45 minuta. Časovi od 30 minuta ne omogućavaju da se dosta toga postigne, uspijemo odraditi osnovne zadatke i ciljeve , a ništa preko toga”, kaže Petar Špadijer, profesor biologije.

Za razliku od njega, nastavnik istorije i geografije Slobodan Savović smatra da se trenutni način organizovanja nastave, sa časovima od pola sata, pokazao kao ispravan.

„Učenici su se navikli. Moj predlog bi bio da ostane na 30 minuta, jer brza promjena i kod njih i kod nas donijela bi neželjene posljedice”, ističe Savović.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply