Četiri pedofila u Podgorici osuđena na ukupno 5 godina i 4 mjeseca zatvora

Tokom 2021. godine, u Osnovnom sudu u Podgorici, zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje, osuđena su četiri pedofila ukupno na pet godina i četiri mjeseca zatvora. Kako je saopšteno iz tog Suda, jedan od šest predmeta, formiranih prošle godine, sada je u nadležnosti Višeg suda, dok je u jednom postupak i dalje u toku.

„Za krivično djelo nedozvoljene polne radnje učinjene na štetu djeteta tokom 2021. godine, formirano je ukupno šest predmeta, pri čemu je u četiri predmeta donijeta presuda. U jednom predmetu okrivljeni R.S. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a u drugom predmetu okrivljeni R.O. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 6 mjeseci. U trećem predmetu M.B. je osuđen kaznom zatvora od jedne godine i 5 mjeseci i istovremeno mu je izrečena mjera bezbjednosti – zabrana približavanja maloljetnoj djevojčici staroj šest godina, na čiju štetu je izvršio to krivično djelo, navodi se u saopštenju.

U četvrtom predmetu, kako se dodaje, okrivljeni M.J. je osuđen kaznom zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Presude izrečene u ovim slučajevima su donijete po staroj verziji Krivičnog zakonika, prema kojoj je za krivično djelo nedozvoljene polne radnje učinjene na štetu djeteta bilo zaprijećeno novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, dok je za krivično djelo obljuba sa djetetom zaprijećena kazna zatvora od 3 do 12 godina, a što je u nadležnosti Višeg suda. Prema Zakonu koji je u primjeni od 8. januara, propisane su strože kazne i za krivično djelo nedozvoljene polne radnje. Pedofilima okrivljenim za krivična djela protiv polne slobode maloljetnika ne mogu više biti izricane novčane kazne.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply