Uprava za sport tražila da pregledi za djecu budu besplatni

Uprava za sport i mlade zatražila je od Ministarstva zdravlja da omogući da ljekarski pregledi za djecu koja se bave sportom budu besplatni ili da cijena bude makar simbolična. Nakon višegodišnjih najava da bi ovaj vid podrške malim sportistima mogao zaživjeti i kod nas i rasteretiti porodične budžete, kao i nakon kratkotrajnog početka realizacije sporazuma iz 2017. godine, iz Uprave za sport mlade očekuju da će resor zdravstva ovog puta naći mogućnosti da se ovo pitanje trajno riješi.

V.d. direktor Uprave za sport i mlade dr Marko Begović navodi da je, od momenta stupanja na tu poziciju, inicirao niz sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja upravo u cilju iznalaženja mogućnosti da ljekarski pregledi za djecu budu besplatni ili makar finansijski prihvatljiviji za roditelje.

“Razmatra se mogućnost koja će dovesti do toga da zdravstveni pregledi za sve sportiste budu unificirani. To bi se postiglo tako što ćemo konačno uspostaviti zdravstvenu ustanovu u kojoj će svi sportisti moći na adekvatan način da obave zdravstveni pregled. Sa potrebe nacionalnih sportskih saveza, tj. sportista reprezentativaca, od ove godine Uprava za sport i mlade sufinansira troškove obaveznih i specifičnih zdravstvenih pregleda. Za djecu koja treniraju u klubovima, sugerisali smo Ministarstvu zdravlja da cijena obaveznog pregleda se svede na prihvatljivu mjeru u iznosu od deset eura“, ističe Begović.

Zakon o sportu iz 2018. godine predvidio je, podsjeća on, obavezu formiranja Zavoda za sportsku medicinu, koji je trebalo da počne sa radom najkasnije do jula 2020. godine.

„Iako je to bila zakonska obaveza, nije realizovana u predviđenom roku. Imajuću u vidu da Ministarstvo sporta i mladih i Uprava za sport i mlade do oktobra 2021. godine, nijesu izradili studiju izvodljivosti, niti donijeli odgovarajući plan osnivanja Zavoda za medicinu sporta, sa predstavnicima Ministarstva zdravlja dogovoreno je da nadležni državni organ za poslove zdravstva preuzme dalje aktivnosti“, kazao je Begović, dodajući da Ministarstvo zdravlja uređuje sistem zdravstvene zaštite sportista.

Pored zaokruživanja sistema sporta, Zavod će se, kako je naveo, baviti utvrđivanjem zdravstvene sposobnosti sportista i sportskih radnika; stanjem pripremljenosti sportistkinja i sportista; kao i stručnom asistencijom u procesu planiranja, praćenja i korekcije trenažnog procesa.

„Imajući u vidu poražavajuće podatke Instituta za javno zdravlje o stanju školske populacije tada se i pošlo korak dalje, pa je predloženo da obuhvata i školski sport“, ističe Begović.

Rezultati dobijeni savremenim programom testiranja bili bi korišćeni za izradu nastavnog plana i programa koji bi odgovarali stvarnim potrebama učenika osnovnih i srednjih škola.

Obezbijediti vannastavne aktivnosti

Rezultati istraživanja o gojaznosti djece uzrasta od pet do 12 godina su, prema mišljenju Begovića, poražavajući, pa je potrebno bez odlaganja uticati na mijenjanje loših navika kada je u pitanju nivo fizičke aktivnosti, ali i ishrana djece.

„ Konkretno, Uprava za sport i mlade će u saradnji sa Crnogorskim školskim sportskim savezom raditi na uključivanju djece u u vannastavne aktivnosti. Cilj je unapređenje fizičke aktivnost najmlađih. Perspektiva za školski sport je ogromna, posebno u dijelu što boljeg povezivanja sa granskim savezom sa ciljem obezbjeđivanjem dodatnih, u formi vannastavnih aktivnosti, organizovanih časova fizičkog vaspitanja. S tim u vezi, očekujemo da će predlog Školskog sportskog saveza ići u pravcu obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za organizovanje redovnih aktivnosti za školsku populaciju“, rekao je Begović, uz najavu da će Uprava za sport i mlade uskoro raspisati javni poziv za sufinansiranje članarina za sportove iz prioritne grupe, a fokus će biti na najmlađima.

Novi konkurs za sufinansiranje članarina

Kako bi se što više djece uključilo u sportske aktivnosti, Zakonom o sportu predviđeno je i sufinansiranje plaćanje dijela članarine u određenim sportovima. Iako je projekat Dječji sport najavljen još prije nekoliko godina, pa čak i počela njegova realizacija kada je 2020. godine raspisan konkurs, roditelji i klubovi nikada nijesu ostvarili pravo na subvenciju članarina.

Begović ističe da je novac za realizaciju ovog projekta obezbijeđen u budžetu, pa su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Uprava za sport i mlade početkom ove godine počeli konkretne aktivnosti. Aktom, koji će uskoro biti usvojen, biće precizirane vrste sportova koji će se sufinansirati iz sredstava budžeta Crne Gore, kao i uzrast djece koja će biti obuhvaćena kroz navedeni projekat.

„ Javni poziv iz 2020. godine za uključivanje djece u sportske aktivnosti kroz program dječijeg sporta objavljen je na osnovu odluke o vrsti sportova koji će se sufinansirati iz sredstava budžeta Crne Gore, koja je donijeta takođe te godine. Nažalost, tadašnje Ministarstvo sporta i mladih nije preuzelo dalje korake realizacije programa dječijeg sporta“, objasnio je Begović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply