Podrška nastavnicima put ka kvalitetnijem obrazovanju

Foto: UNICEF/Duško MIljanić

UNICEF i Sindikat prosvjete Crne Gore podsjećaju da će narednog mjeseca biti dvije godine otkako je došlo do krupnih poremećaja obrazovanja usljed pandemije COVID – 19 i da je učenicima potrebna intenzivna podrška kako bi prevazišli gubitke u vezi s učenjem i razvojem. Oni, stoga, u zajedničkom saopštenju, pozivaju na veću podršku nastavnicima u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori tokom i nakon pandemije.

„Bez obzira na potrebu tehničkog osavremenjivanja nastave i samim tim unapređenja kvaliteta nastave, smatramo da su nastavnici najočuvaniji resurs u obrazovnom sistemu Crne Gore i da država mora da motiviše nastavnike kako bi što bolje izvodili obrazovni proces. Jedan od načina motivacije nastavnika je redovno povećavanje njihovih plata“, poručio je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore mr Radomir Božović.

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore podsjećaju da jedan broj nastavnika nema pristup novim tehnologijama i internetu kod kuće. Za smanjenje digitalnog jaza, koji predstavlja jedan oblik siromaštva u 21. vijeku, od suštinskog je značaja da se svim nastavnicima i učenicima omogući pristup digitalnim tehnologijama, kao i da im se pomogne da razvijaju digitalne vještine kako bi nove tehnologije koristili na bezbjedan i efikasan način.

Kako smatraju u UNICEF-u, škole mogu ostati otvorene tokom pandemije, a rad u njima može se bezbjedno organizovati ukoliko se poštuju epidemijske mjere.

„Zatvaranje škola, učenje na daljinu i skraćeni časovi tokom pandemije imali su negativan uticaj na kvalitet učenja. Uz to, život tokom pandemije predstavlja izazov po mentalno zdravlje za sve – nastavnike, roditelje i učenike. Upravo iz ovih razloga UNICEF će nastaviti da blisko sarađuje sa svim zainteresovanim stranama kako bi se osiguralo da škole ostanu otvorene, da nastavnici i učenici dobiju odgovarajuću podršku i da se pod hitno poboljša kvalitet obrazovanja“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, ta organizacija je podržala izradu sveobuhvatne analize obrazovnog sistema Crne Gore u cilju obezbjeđivanja podataka, koji su obrazovnim vlastima neophodni za izradu višegodišnjeg plana reformi za unapređenje kvaliteta obrazovanja.

„Sindikat prosvjete Crne Gore, zajedno s ostalim zainteresovanim stranama, konsultovan je tokom njene izrade. U Sindikatu se raduju objavljivanju i korišćenju ove analize za reformu obrazovnog sistema, kako bi se pružila bolja podrška nastavnicima, a samim tim i obezbijedio bolji kvalitet obrazovanja svim učenicima“, navodi se u zajedničkom saopštenju Sindikata prosvjete i UNICEF-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply