Zašto su bebe u stomaku aktivnije noću?

Trudnice su uvijek uzbuđene kada osjete pokrete svoje bebe u stomaku. Sudeći po njihovim iskustvima, svaka beba je drugačija još dok je u stomaku, kao i kasnije kada dođe na svijet. Ipak, većina budućih majki primjećuje da su bebe aktivnije noću.

Smatra se da bi do sedmog ili osmog mjeseca trudnoće, žena mogla da primijeti određeni obrazac u ponašanju i navikama svoje bebe. Uopšteno, svaki pokret je dobar pokret, bez obzira na to u koje doba dana se dogodio.

U sedmom mjesecu trudnoće, vaša beba većinu vremena tokom dana spava. Što se više bliži termin poroda, tako se i obrazac bebinog kretanja mijenja.

Neke bebe su aktivnije tokom dana. Možda nećete uvijek biti svjesni njenog kretanja tokom dana, jer se i sami krećete i zaokupljeni ste događanjima oko sebe. Noću, međutim, kad se primirite, jasnije ćete moći da osjetite bebine pokrete. To ne znači da po danu nećete osjetiti pomjeranje, pogotovo ako se beba snažno rita i ako zadobijete po koji ozbiljniji udarac nogicama.

Jedan od razloga koji bi mogao objasniti zašto izgleda da je beba aktivnija noću, mogao bi biti taj što je budna u vrijeme kada ne osjeća nikakvu aktivnost ili kretanje. Tokom dana, dok se krećete, svojim kretnjem umirujete bebu, gotovo je uspavljujete.

Kada spavate i mirujete, beba može početi da se pita šta se događa u njenoj okolini, zašto se sve umirilo. Do sedmog mjeseca trudnoće bebe takođe počnu i da reaguju na zvuk i čak da pokazuju neke posebnosti.  Smatra se da bi mogle da prepoznaju i preferiraju glas svoje majke. Ako beba čuje nove glasove u okruženju, može postati aktivnija. Sa druge strane, postoje i drugi jednostavni uzroci kao što je kasni obrok ili je nešto što ste pojeli uznemirilo bebu.

Vaša beba takođe, kroz amnionsku tečnost, osjeća ukus hrane koju jedete. Ako konzumirate pikantne stvari, beba će naučiti da prepozna miris te hrane.

Ako osjetite da se vaša beba puno kreće, posebno noću, jednostavno biste tokom dana mogli da pokušate da se malo primirite. U slučaju da vam se učini da se beba premalo kreće, da je previše tiha i mirna, ne morate odmah da paničite. Moguće je i da vaše dijete razvija svoj obrazac spavanja.

Izvor: roditelji.story.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply