Sve više djece kratkovido, rano za procjene o uticaju pandemije

Iako pojedina istraživanja daju naznake da će zbog pandemije doći do porasta broja djece koja imaju problem sa kratkovidošću, oftalmološkinja dr Sanja Borović smatra da za takve ocjene treba ipak da prođe duži period.

„Mislim da oni dosta provode vremena u zatvorenom prostoru i bez ove pandemije“, kazala je Borović u emisiji Boje jutra TV Vijesti komentarišući da djeca sve više koriste mobilne telefone i računare.

Prema njenim riječima, treba da prođe izvjestan vremenski period da bismo vidjeli da li zaista i koliki uticaj na dječji vid ima sama pandemija i zatvorenost.

„Međutim, ono što radeći kao pretežno dječiji oftalmolog jeste što vidim da godinama raste broj kratkovide djece”, rekla je Borović.

Navodi da je to primjetno u cijelom svijetu, u razvijenim zemljama na čije podatke se svi oslanjaju kao relevantne, ali da ćemo tek vremenom utvrditi koji je stvarni uzrok.

“U suštini kratkovidost se ne može spriječiti, možete je možda ublažiti. Kad su u pitanju manje kratkovidosti nema potrebe da djeca nose naočari ako imaju pola dioptrije“.

Opšti stav je, objašnjava, da se kod djece uopšte operacijama ne skida dioptrija.

“Ekstremno rijetke su situacije i kada je to samo medicinski indikovano, drugačija situacija uopšte ne postoji, jer dječje oko je oko koje se razvija.  Ukoliko se operiše kod male djece može doći do promjene na samom oku gdje kasnije imate teške posljedice. Kratkovidost se ne operiše prije 21. godine i to pod uslovom da dvije godine uzastopno je ta dioptrija nepromijenjena”, rekla je Borović.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply