Online predavanje dr Ranka Rajovića u petak za roditelje iz Crne Gore

Roditelji iz Crne Gore biće u prilici da u petak, 11. februara od 18 časova prate online predavanje dr Ranka Rajovića, pod nazivom Djeca u susretu sa novom realnošću.

Na predavanju, koje će biti organizovano preko Zoom aplikacije, roditelji, ali i svi zainteresovani vaspitači i učitelji, moći će od autora NTC Sistema učenja da se informišu o više aktuelnih tema. Biće riječi o samopouzdanju djece, nesigurnosti, problemima u učenju i razvoju, kao i o opasnostima koje nose video igrice. Cijena rezervacije mjesta na predavanju je dva eura, a za prvih dvadeset roditelja koji se sjutra do 15 časova prijave na e-mail [email protected] obezbijeđeno je besplatno učešće.

Svi ostali, koji su zainteresovani da čuju iskustva dr Rajovića, mogu se prijaviti preko linka https://ntcucenje.com/…/predavanje-dr-ranka-rajovica…/.

Dr Rajović je autor NTC sistema učenja, koje podstiče razvoj vještina, znanja i emocija koje se u svakodnevnom životnom ritmu usporeno razvijaju ili sasvim zapostavljaju.

Prema njegovom mišljenju, boravak u prirodi je jako važan, jer daje puno neočekivanih situacija, djeca moraju da se snalaze, improvizuju, razmišljaju, susrijeću se sa ponekom nepravdom daleko od roditelja (koji ih često prezaštićuju), a to sve pozitivno utiče na razvoj djece.

Dr Rajović, koji predaje na Pedagoškom fakultetu u Kopru (neuronauke u vaspitanju i obrazovanju), ističe da je priroda nezamjenjiva učiteljica i da je neophodna za pravilan razvoj djece.

“Nažalost ovaj važan segment razvoja je sve više zapostavljen. Djeca danas razlikuju manje boja i zvukova nego djeca prije 30 godina, manje su spretna. Skoro svako drugo dijete ima slabije razvijenu finu motoriku, sve je više ravnih stopala, a ovo postaje ozbiljan problem, ako znamo da se mozak i regije mozga povezuju u kretanju, da je svaka motorička aktivnost stimulacija za razvoj mozga (hodanje, trčanje, skakanje, žvakanje čvrste hrane, fina motorika, održavanje ravnoteže). Nedostatak motoričkih aktivnosti može biti faktor rizika za pojavu kognitivnih smetnji, poremećaja koncentracije i pažnje, što je sve češće prisutno kod dece modernog društva, koja se u stručnoj literaturu zovu i djeca zatvorenih prostora”, navodi Rajović. 

Roditeljima ne preporučuje da uče sa njima, ali svakako mogu da se igraju sa djecom ili da ih usmjeravaju u igri.

“Uglavnom kažem: Pustite djecu da se igraju. Šta pod ovim podrazumijevam? Djetetovo tijelo će ga samo voditi ka optimalnom razvoju, ukoliko mu damo stimulativno okruženje (parkovi, šume, igrališta, a ne najnovije računare ili tablete). Ovdje prije svega mislim na malu djecu, mada ovo važi i kasnije. Prevelika želja da se ugodi djetetu (ali i sebi), da ono ne doživi nikakvu poteškoću, dosadu ili napor, nemir ili bilo kakvu negativnu emociju, može usporiti razvoj djeteta i to mislim da je glavni problem današnjeg modernog roditelja”, smatra dr Rajović.

Nove generacije, kako ocjenjuje, imaju slabiju pažnju i koncentraciju.

“Moramo im pomoći i kreirati nove igre koje podstiču razvoj matematičko logičkog razmišljanja, kreativost, fukcionalno znanje, duboku pažnju, a ujedno neke od njih zahtijevaju spretnost prstiju, dinamičku akomodaciju očiju, sluh, što sve pozitivno utiče na ukupni razvoj djece, a uz pomoć nekih mogu da nauče, usput, kroz igru i složene lekcije iz fizike, gramatike, hemije”, ističe Rajović.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva iz Crne Gore pokazuju da su roditelji savjesni, traže dodatne informacije, pokušavaju da pomognu djeci. 

“Kao potporu imamo formirane centre u većim gradovima, gdje sa djecom rade licencirani NTC predavači. Roditeljima se pruža potpuna podrška i daju se smjernice u pogledu psihomotornog razvoja djeteta. Takođe, odrađen je veliki broj seminara i predavanja za roditelje. NTC seminar se godinama sprovodi u vrtićima i školama koje nas pozovu”, navodi Rajović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply