Novi računari za OŠ “Kekec” zahvaljujući kampanji Savjeta roditelja

Informatički kabinet OŠ „Kekec“ u Sutomoru je u drugom polugodištu ove školske godine bogatiji za osam računara, zahvaljujući inicijativi i kampanji koju je pokrenuo Savjet roditelja ove škole.

Nakon uspješno realizovanog školskog Novogodišnjeg bazara, na kome je sakupljeno skoro 2.900 eura, taj novac je usmjeren na kupovinu računara i instalaciju mreže za računare u vrijednosti od 3.545 eura.

Organizacija ove kampanje, kako za Radio Bar i Bar Info ističe njen idejni tvorac i članica Savjeta roditelja Branka Vukčević, započeta je sa željom da OŠ “Kekec” bude po mjeri svakog djeteta.

„Obezbjedili smo da informatički kabinet spremno dočeka sve đake u drugom polugodištu i da svako dijete ima nastavno sredstvo za rad. Velikom angažovanošću, uzimajući u obzir sve prethodne načine prikupljanja sredstava, prezentvovali smo jedan novi vid komunikacije sa lokalnom zajednicom u cilju razumjevanja potreba njihovih najmlađih mještana. Osim sjajnog rezultata koji smo postigli, ipak smatram da je najveći uspjeh Savjeta roditelja, kreativna energija koja je donijela mnogo promjena u našoj okolini u razmišljanju i odnosa prema zajednici. Potrudićemo se da i u narednom periodu organizujemo razne projekte, bilo u smjeru prikupljanja sredstava ili nekih kreativnih radionica, sve sa ciljem da pružimo pozitivan primjer i podršku našoj djeci”, ponosno je istakla Vukčević.

Direktor OŠ “Kekec” Dragan Marković se, u ime čitave škole, zahvalio svim roditeljima i lokalnim privrednicima koji su prepoznali značaj ulaganja u obrazovanje.

“Zahvaljujući angažovanju Savjeta roditelja naše škole i lokalnih privrednika, čitav informatički kabinet u školi je renoviran. Instalirana je i nova internet mreža, što je nastavu informatike, a i kompletan nastavni proces u školi, podiglo na potpuno novi nivo. Veliki entuzijazam roditelja sve nas je nadahnuo i poslao nam poruku da nam ništa nije teško za našu djecu”, zadovoljno je kazao Marković.

On je istakao da je državnim budžetom za školu “Kekec” planirano 25.000 eura za nabavku informatičke opreme, za interaktivne table i računare. Osim toga, planirano je i renoviranje fiskulturne sale.

Profesorica informatike Vera Radović Pješčić kaže da novi računari predstavljaju veliku prednost, u odnosu na vrijeme kada je počela da radi u ovoj školi.

“Kada sam došla ovdje da radim, računarska sala je bila u haotičnom stanju, većina računara nije radila i bilo je teško da se organizuje nastava, pa smo dosta izgubili što se tiče predavanja. Nakon određenog vremena dobili smo pet računara preko donacija i lakše se funkcionisalo. Zatim je Savjet roditelja izrazio želju da dodatno opremimo salu, koliko budu u mogućnosti. Zahvaljujući njima, dobili smo osam novih računara koji su jako dobre konfiguracije – za naše potrebe su odlični. Pored novih i sa postojećim starim, imamo ukupno 21 računar i laptop, što je dovoljno da svako dijete može samostalno da radi na njemu”, kazala je Radović Pješčić.

Kao član Savjeta roditelja, a prije svega roditelj djece koja pohađaju školu “Kekec”, Aleksandra Matović je istakla da je jako ponosna na uspjeh koji su postigli.

“Opremanje informatičke sale, olakšaće rad kako djeci, tako i roditeljima koji nijesu u mogućnosti da mališanima obezbjede računar. Koliko je u današnjem vremenu bitno pismeno izražavanje, jako je važno i informatičko. Ovim postupkom to će biti mnogo lakše i efikasnije, jer će za računarom raditi maksimalno po dva učenika, što ranije nije bila praksa. Donacije su pristizale sa raznih strana – od roditelja, nastavnika, firmi, pojedinaca i ovim putem želim javno da im se zahvalim. Savjet roditelja nastavlja sa radom, imamo planove , volje i želje pa se nadam da ćemo ih i ostvariti”, optimistična je Matović.

Ova akcija nastavak je kampanje započete početkom novembra prošle godine, u organizaciji Savjeta roditelja OŠ “Kekec”. Kampanja je imala za cilj da se prikupe sredstva za kupovinu kompjutera i drugih stvari koje su školi bile potrebne kako bi se poboljšali uslovi rada. Simboličnim nazivom kampanje Za školsko znanje, veliki za manje, putem pisama koje su iz Savjeta roditelja podijelili većini privatnika u Mjesnoj zajednici Sutomore i nekolicini u Baru, uspjeli su da prikupe novac, kao i donacije u vidu građevinskog materijala, elektro-materijala, platna za projektor, dva projektora, tri kompjutera, nekoliko lopti, dvije klime, troje vrata i zvučnike za računara.

Izvor: Barinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply