Mala škola glume za cetinjske osnovce i srednjoškolce

Uz podršku i pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje i Agencije za razvoj i podršku poslovanju, dio cetinjskih osnovaca i srednjoškolaca dobiće priliku da otkrije svoj talenat za umjetnost i razvija ga kroz tromjesečni program Mala škola glume, saopšteno je iz gradske uprave.

Shodno ugovoru koji su danas potpisali gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, direktor Agencije Blagota Radulović i glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević, koja će voditi školu, ovaj tromjesečni program će, u periodu od marta do kraja maja 2022. godine moći da pohađaju učenici cetinjskih osnovnih škola (od šestog do devetog razreda), Gimnazije i Srednje stručne škole.

Učesnici programa biće odabrani na audicijama, čiji termini će biti dogovoreni sa direktorima škola.

„Prijestonica Cetinje u saradnji sa Agencijom za podršku poslovanju podržala je inicijativu za pokretanje ovog sadražaja namijenjenog djeci i mladima, prepoznajući značajan nedostatak programa koji pružaju mogućnost stimulisanja talentovanih mladih ljudi u Prijestonici“, kazao je gradonačelnik Kašćelan prilikom potpisivanja ugovora.

On je dodao da sve manje mladih iz Prijestonice odlučuje da upiše Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, a jedan od razloga, kako vjeruje, jeste i nepostojanje ovakvih oblika rada sa djecom i otkrivanja njihovih talenata za ovu vrstu umjetnosti.

Tromjesečni program Mala škola glume, koji će biti organizovan u prostoru Biznis centra, predstavlja upoznavanje sa osnovama glumačke umjetnosti kroz sistem vježbi koje obezbjeđuju razumijevanje osnova glumačke igre.

Osim ispravnog razumijevanja ove umjetnosti, koja se zapravo bazira na igri i odnosu sila unutar igre, vježbe koje čine sastavni dio ovog kursa jačaju kod djece pažnju, koncentraciju, maštu (uobrazilju), osvješćuju prisutnost, jačaju i definišu osjećanja i opažanje kod djece i imaju razne benefite koji djeci značajno koriste.

Iz Male škole glume objasnili su da, pored upoznavanja s osnovama glume i navedenih koristi programa, djeci i mladima učiniće provedeno vrijeme zabavnim i posebno zanimljivim, pružajući im priliku da steknu nova znanja o sebi i drugima, ali i u dobroj mjeri o umjetnosti glumačke igre.

Izvor: RTV Cetinje

Bebo2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply