Odabrano najbolje idejno arhitektonsko rješenje novog vrtića u Baru

Rad pod šifrom MAJ2743 jednoglasnom odlukom stručnog žirija osvojio je prvu nagradu na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje novog vrtića i jaslica u Baru, odnosno novog centralnog objekta za potrebe JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prvonagrađenom radu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 12 hiljada eura. Druga nagrada i 6 hiljada eura pripali su radu pod šifrom CRV3210, dok je trećenagrađenom, radu šifrovanom kao OFF4219 pripala suma od 3,5 hiljada eura. Prema odluci stručnog žirija, otkupljena su tri rada, kojima će biti uručene novčane nagrade u iznosu od po 1.500 eura.      

Na konkurs je pristiglo 47 radova, od kojih značajan broj nije zadovoljio sve tražene uslove definisane konkursom. U uži izbor su, stoga, ušla 23 rada.

Kvalitet prvonagrađenog idejnog rješenja ogleda se, kako se navodi u obrazloženju članova žirija, „ u tome što daje odgovor na novi pristup projektovanju i izgradnji prostora za obrazovanje u ranom djetinjstvu“.

„Spoljašnji prostor je koncipiran kao sastavni dio prostora za edukaciju i podsticajno utiče na kvalitet boravka djece u ovakvom objektu. Arhitektonska koncepcija objekta promoviše ideju o stvaranju novih i raznolikih prostora za igru i učenje“, navodi se u obrazloženju.

Projektom se, takođe, daje jasan odgovor na oblik parcele i neposredno okruženje izborom tipologije.

„Objekat svojom pozicijom i tipologijom omogućava dualno korišćenje višenamjenskog prostora u prizemlju i na najbolji način koristi dnevnu svjetlost“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Prema mišljenju članova stručnog žirija, predloženo rješenje će svojim kompaktnim oblikom i materijalizacijom predstavljati prostorni reper užeg gradskog jezgra Bara, što je bio i jedan od ciljeva konkursa.

Članovi žirija preporučili su autorima prvonagrađenog rješenja da remodeliraju i prošire prostorije previđene za boravak jaslične grupe, kao i da unaprijede vertikalnu komunikaciju višenamjenskog hola na prizemlju i sprata.

Stručnim žirijem predsjedavao je prof. dr Budimir Sudimac, a članovi žirija bili su stručni član prof. Aleksandar Vuja, Vesna Krivokapić, dipl.inž,građ, ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, mr David Radović, arhitekta, u ime Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Igor Milošević, glavni gradski arhitekta Opštine Bar, Ognjen Banović, dipl.inž.arh., predstavnik Građanske inicijative Držimo uspravno i Siniša Minić, dipl.inž.arh., zamjenik člana žirija.

Izvor: primorski.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply