Do kraja mjeseca audicija za dječji hor Zvjezdice

Podgorički dječji hor Zvjezdice ovog februara organizuje audicije za upis novih članova. Dirigentkinja Ana Klepić poziva svu talentovanu djecu da se okušaju, a otkriva i kakve sve beneficije najmlađi mogu imati kao članovi hora.

Kako je kazala za Vijesti, audicija je otvorena za svu djecu od šest do jedanaest godina, a roditelji ih mogu prijaviti i dobiti više informacija pozivom na broj telefona 067 789 666.

“Audicija je otvorena tokom februara i trajaće do kraja mjeseca, održavaće se svakog utorka, a zainteresovani mogu putem telefona obezbijediti svoj termin, kako bi zakazali i tako izbjegli gužve. Svako će dobiti svojih deset do 15 minuta za audiciju”, poručuje Klepić.

Ističe da djeca ne moraju imati prethodno iskustvo kada je u pitanju pjevanje.

„Iskustvo uopšte nije potrebno, to su mala djeca sa kojom mi radimo. Važno je samo da imaju talenat”, ističe ona, a zatim pojašnjava kako se pripremiti za audiciju, te šta ih tokom nje očekuje.

Klepić kaže da djeca uvijek moraju imati spremljene jednu ili dvije dječje pjesme. Preporučuje da odaberu neku laku dječju pjesmu.

“Ne mora biti ništa komplikovano. Ukoliko žele, to može biti i pjesma za odrasle, ali samo ako nije previše zahtjevna. Najjednostavnije dječje pjesme mogu poslužiti za audiciju. Trebalo bi da otpjevaju bar jednu tokom audicije, ja ih pratim na klaviru i pomažem da je izvedu. Ukoliko nijesam baš sigurna, onda nastavljam sa dodatnim ispitivanjem sluha i ritma”, ispričala je Klepić.

Dirigent, ali i autorka brojnih dječjih kompozicija, ističe i koje su beneficije koje djeca imaju kao članovi hora.

”Hor je prije svega jedna lijepa aktivnost gdje su oni uvijek u grupi, pa se razvija socijalizacija, jer nije samo muzika u pitanju. Uvijek to ističem, jer ljudi misle da hor postoji da bi mi proizvodili neke velike pjevačke zvijezde, ali to nije suština postojanja hora”, pojašnjava ona.

Navodi da tu ima puno stvari koje mogu da nauče, razvijaju sluh i ritam, a uz sve to se i druže. Kroz razne aktivnosti hora se oslobađaju i lakše nastupaju u javnosti, uče i puno tekstova i tako obogaćuju i vokabular.

“Vrlo često se djeca, koja su bila članovi hora, kasnije bave nekim javnim poslom, jer su jednostavno navikli na kamere, publiku i javne nastupe”, tvrdi Klepić.

Nije rijetkost da se iz hora izdvoje i djeca koja postanu solisti koji nastupaju na dječjim festivalima.

”Dosta djece, odnosno oni najbolji koji se izdvoje mogu biti i solisti, ali u principu nikada ne znamo kakve ćemo pjesme dobiti. Kada dobijem pjesmu onda tražim dijete koje može da je otpjeva, a koje je dio hora ‘Zvjezdice’”, kaže ona.

Dešavalo se, prema riječima Klepić, da pjesma ni tematski ni na bilo koji drugi način nikome ne odgovara.

Djeca vole festivale, ali ima i onih koji to ne žele, već vole samo da učestvuju u horu.

“Na festivalima ne nastupaju samo solisti, pa hor Zvjezdice često upotpunjuje nastupe na dječjim festivalima. Svake godine smo prisutni na brojnim manifestacijama, naročito na festivalima Zlatna Pahulja i Naša radost, ali i mnogim festivalima u regionu. Tako da djeca često nastupaju i osvajaju nagrade, ali nije sve u nagradama i to ih i učimo, već da se oni na tim festivalima lijepo zabave, nauče nešto novo, upoznaju nekoga”, ističe Klepić, koja kao autorka dječjih kompozicija često osvaja nagrade.

Na festivalu Naša radost ‘Hvala’ koju izvodi Nina Nakić, je dobila drugu nagradu za kompoziciju, a djevojčica Sofija Đurić sa pjesmom ‘Marijači’ osvojila je treću nagradu za interpretaciju. ‘Hvala’ je osvojila i drugu nagradu na festivalu u Novom Pazaru Zlatna nota, mjesec dana kasnije”.

Dječiji hor “Zvjezdice”, osnovan je u Podgorici 1985. godine, kao hor tadašnjeg Doma JNA, potom postaje hor Doma omladine “Budo Tomović”, a danas je hor Dječjeg saveza Podgorice. Osnivač hora je Marko Klepić, kompozitor i dirigent.

”Za 36 godine, kroz hor je prošlo više hiljada djece Podgorice. Iza sebe imaju brojne dječje emisije proizvodnje RTCG, preko 30 festivala dječje pjesme ‘Naša radost’, veliki broj popularnih dječjih pjesama koje su se izvodile na svim televizijskim i radio-stanicama, širom Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije. Hor je u svijet muzike uveo mnoge mališane i iznjedrio veliki broj danas poznatih pjevača i muzičara, koji su osvajali brojne nagrade na dječijim festivalima”, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici hora Zvjezdice.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply