Rotari i UNICEF pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć Centru za neonatologiju

Foto: Vijesti/S.Prelević

Rotari zajednica Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, pokrenula je nacionalnu inicijativu prikupljanja sredstava, pod nazivom Suviše mali da možemo sami, kako bi pomogli Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici i obezbijedili opremu koja može promijeniti tok života oboljele i/ili prijevremeno rođene djece.

Akcija prikupljanja pomoći organizuje se u znak sjećanja na podršku koju su cjelokupno crnogorsko društvo i UNICEF pružili tokom izgradnje Instituta prije punih 60 godina.

Svi zainteresovani mogu da podrže ovu akciju kroz uplate donacija direktno na bankovni račun Rotari kluba 530-30362-10 kod NLB banke, koji je otvoren isključivo za podršku ovoj humanitarnoj inicijativi.

Humanitarna akcija traje od januara do aprila, a oprema kupljena od doniranih sredstava biće uručena Institutu za bolesti djece u Podgorici na 60. godišnjicu postojanja, koja će biti obilježena tokom 2022. godine.

„Prijevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina, koji dovodi do dugotrajnih, nerijetko i doživotnih, komplikacija s ozbiljnim posljedicama po zdravlje i razvoj djece. Centar za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti djece u Podgorici, jedini je neonatološki centar u Crnoj Gori u kojem se svim prijevremeno rođenim, malim i bolesnim novorođenčadima pruža intenzivna zdravstvena njega i liječenje“, saopšteno je iz Rotari kluba Bar.

U okviru ove inicijative, Rotari klubovi će organizovati humanitarne događaje širom Crne Gore kao i sastanke sa predstavnicima privatnog sektora, radi prikupljanja sredstava za obezbjeđivanje optimalnih uslova za preživljavanje i zdrav razvoj svih prijevremeno rođenih beba u Crnoj Gori.

„U skladu sa podacima iz UNICEF-ovog programa za rani razvoj djece, predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori podržalo je Rotari klubove Crne Gore da identifikuju potrebe Instituta za bolesti djece. UNICEF će, takođe, samu inicijativu podržati nabavkom i isporukom opreme u ime svih donatora, kao i izdvajanjem sopstvenih sredstava kako bi se inicijativa upotpunila kroz organizovanje obuka zdravstvenog osoblja Instituta, s ciljem da se obezbijedi što kvalitetnija njega za svako dijete koja će biti u skladu s najvišim međunarodnim standardima“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Bokanews

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply