Novi ciklus programa roditeljstva u februaru u Tivtu

Udruženje Roditelji organizovaće od narednog mjeseca novi ciklus programa roditeljstva Brižne porodice za roditelje/staratelje iz Tivta, koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina. Nakon uspješno okončanog prvog ciklusa u toj opštini, roditelji će biti ponovo u prilici da pohađaju dvanaestonedjeljni program, koji ovog puta realizujemo iz finansijsku podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Pomoć u realizaciji drugog ciklusa u Tivtu pružila je i Gradska biblioteka, koja će obezbijediti prostor za organizovanje programa, dok je kompanija Porto Montenegro donirala tehničku opremu, potrebnu za realizaciju programa.

Program vode psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović.

Prijave sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta, sa naznakom „Brižne porodice Tivat“ se šalju na e-mail adresu [email protected], a moguće je prijaviti se i pozivom na broj telefona 069 501 563.

Program Brižne porodice namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program se realizuje se u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi tokom dvanaestonedjeljne obuke. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom. Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju dodatno vrijeme, već se odnose na situacije koje se inače događaju i dio su svakodnevice.

Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica. Međutim, ukoliko se desi da polaznik preskoči neki susret, voditelji programa će se potruditi da to sa polaznikom nadoknade individualno. Susreti će biti organizovani jednom sedmično u trajanju od dva sata. Osim toga, povremeno će se praktikovati i telefonsko savjetovanje, naročito ukoliko se roditelj suočava sa dodatnim poteškoćama ili ima nedoumica u vezi sa načinom na koji izvodi zadatke.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply