Gradiće vrtić u Kučima, mještani donirali zemljište

Porodica Božović iz Kuča donirala je Javnoj predškolskoj ustanovi „Đina Vrbica“ 600 kvadratnih metara zemljšta, na kojem će biti izgrađen vrtić za djecu sa tog područja podgoričke opštine.

Ugovor o donaciji potpisan je juče, u prisustvu ministarke prosvjete Vesne Bratić i direktorice JPU Bojane Razić, a već je u toku prikupljanje i izrada projektne dokumentacije, kao inicijalnog koraka u izgradnji nove vaspitne jedinice u Kučima.

Kako je portalu Roditelji.me rečeno iz uprave JPU „Đina Vrbica“, na parceli koju je donirala porodica Božović će u što kraćem roku, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, izgraditi objekat od 100 kvadratnih metara. Biće to dvadeseta vaspitna jedinica ove ustanove.

Predškolski sistem vaspitanja i obrazovanja je mještanima Kuča bio do sada dostupan kroz rad intekativnih punktova, koji se odvijao jednom – dva puta sedmično u trajanju od dva do tri sata.

„Protekle školske godine, usljed nepostojanja adekvatnih prostornih kapaciteta, djeca iz Kuča predškolskog uzrasta bila su lišena institucionalizovanog vaspitno-obrazovnog rada. Aktuelni menadžment JPU Đina Vrbica, svjestan značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, je angažovanim radom i uz saradnju uprave OŠ „Đoko Prelević“ djeci obezbijedio vaspitno-obrazovni rad jednom sedmično, četvrtkom“, navode iz JPU „Đina Vrbica“. 

Kako su ocijenili iz ove ustanove, stanovnici Kuča su ukazali na ogromnu potrebu za organizovanim i konstantnim pristupom predškolskom sistemu obrazovanja i vaspitanja.

„Naša interaktivna služba je registrovala prijem od oko desetak mališana za sada, dok smo u razgovoru sa mještanima doznali da postoji i dodatno interesovanje. Takođe, u saznanju smo da veliki broj roditelja koji trenutno nastanjuje područje Kuča, svoju djecu odvodi svakodnevno u neku od naših vaspitnih jedinica u gradskom reonu“, kažu u ovoj predškolskoj ustanovi.

Podsjećaju da su se roditelji, nezadovoljni uslovima za odrastanje svojih mališana, više puta obraćali gradskim čelnicima, ali sve je ostalo na nivou obećanja.

„Aktuelni menadžment JPU je intenzivno radio na rješavanju ove situacije, kroz konstantnu saradnju sa resornim Ministarstvom. Prilikom prijema majki kod direktorice JPU „Đina Vrbica“ Bojane Razić, jedna od njih – Anđela Božović je iznijela predlog o donaciji zemljišta našoj ustanovi u svrhu izgradnje vaspitne jedinice koja će sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja učiniti dostupnim djeci sa područja Kuča. Ideja je prepoznata kao projekat od vitalnog značaja, kako društvenog, tako i sa stanovišta pojedinca“, smatraju u JPU „Đina Vrbica“.

Projekat izgradnje vrtića u Kučima predstavlja, kako ocjenjuju, ogroman zalog za budućnost.

„Pored vaspitanja i obrazovanja mladih naraštaja, ovaj projekat će udahnuti dodatni elan za mlade bračne parove da se vrate i život zasnuju na selu“, ističu iz uprave JPU “Đina Vrbica“. 

Objekat površine 100 kvadratnih metara biće, kako se nadaju, izgrađen u što kraćem roku, uz podršku Ministarstva prosvjete.

Porodica Miljana i Anđele Božović iz sela Ubli u Kučima odlučila je da donira državi dio svoje imovine od oko 600 kvadratnih metara zemljišta.

Kako je Božović kazala za portal PRESS, na ideju su došli samoinicijativno, jer su se i sami sa dvoje djece odlučili na život u tom naselju.

„Iako u selu ima djece predškolskog uzrasta, čiji su roditelji zainteresovani za njihov boravak u vrtiću, nije postojala za to mogućnost osim jednom nedeljno na dva sata da borave u lokalnoj školi, gdje je dolazila vaspitačica sa Meduna, iz vrtića Đina Vrbica”, rekla je Božović.

Dodala je da je u dogovoru sa Jelenom Lazović i drugim majkama iz Kuča pokrenula inicijativu za izgradnju vrtića.

Ministarka Bratić je, prilikom potpisivanja ugovora o donaciji, istakla da joj je veoma drago što su ovi mladi ljudi prepoznali važnost obrazovanja.

„Najvažnije je da ste prepoznali, kao i vaši čuveni preci, a nije ih bilo malo sa ovih divnih prostora, slobodarskih i krvlju okupanih, da je obrazovanje ono što je čovjeku izuzetno potrebno. Ali obrazovanje, kao što reče veliki vladika Nikolaj Velimirović, nije samo škola, nije samo edukacija. On je rekao da je obrazovan onaj koji ima obraza. A vi ste ovom donacijom pokazali i da ste obrazovani i da imate obraza i da imate sluha za buduće generacije“, rekla je Bratić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply