Dozvoljen rad dječjih igraonica

Novim epidemijskim mjerama, koje su na snazi od 20. januara do 3. februara, dozvoljen je rad dječjih igraonica, uz posjedovanje COVID potvrde za roditelje i ostale punoljetne posjetioce.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio direktor Instituta za javno zdravlja Igor Galić, dozvoljava se i rad ugostiteljskih objekata do ponoći.

„S obzirom na činjenicu da je u posljednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na nedjelju ranije, Vlada Crne Gore odlučila je da se u naredne dvije sedmice omogućava rad dječjih igraonica uz COVID sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje 10 m2 prostora po osobi. Omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno”, naveo je Galić.

Na konferenciji je saopšteno da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, pa iz tog razloga sve ostale mjere ostaju na snazi.

“U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto – kazao je Galić.

S druge strane, kako je dodao, zabilježen je pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.

“Oko 45 odsto inficirane djece su djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu”, kazao je Galić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply