Ćalović: Povratkom ordinacija u škole zaboravili bismo šta su implanti

Projekat ponovnog otvaranja stomatoloških ambulanti u školama mora biti sproveden na kvalitetan i sistemski način, smatra bivši predsjednik Stomatološke komore dr Borislav Ćalović. Sa djecom treba da rade stručnjaci koji su specijalizovani za to, a ovaj vid zaštite oralnog zdravlja najmlađih odnio bi, kako kaže, u zaborav implantologiju.  

Prema njegovim riječima, još kada je formirana komora, navedeno je da je prioritet u njenom radu briga o najmlađoj populaciji.

„Od početka smo smatrali da ordinacije treba vratiti u škole, pa i u predškolske ustanove. Kad se to uradi na kvalitetan i sistematski način zaboraviće se šta je implantologija. Tada nijesmo naišli na razumijevanje bivšeg ministra, ali danas je pokrenuta inicijativa“, kaže Ćalović za Dan.

Smatra da sa djecom treba da rade stomatolozi koji su završili specijalizaciju dječije preventivne stomatologije.

„Njih danas imate 40. Mora se najmlađoj populaciji posvetiti pažnja. Vjerujem da će direktori škola naći prostorije za ovu namjenu. Ne mogu se sve škole odmah opremiti sa ordinacijama, ali ako možemo jednu da otvorimo sa 10.000 eura to znači da možemo da računamo za pet godina da će ih imati sve škole“, ocjenjuje Ćalović.

Ideja o vraćanje zubnih ordinacija u školama naišla je na odobravanje kako uprave škola, tako i roditelja. Ovu inicijativu pokrenulo je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta. Tim iz resora prosvjete i zdravstva obilazi škole koje imaju kapaciteta i prostora za otvaranje ordinacija.

V. d. direktorka OŠ “Branko Božović” Biljana Stamatović navodi u izjavi za Dan da imaju prostoriju za zubarsku ordinaciju.

„Iz Ministarstva prosvjete su dolazili da pogledaju prostoriju koju smo opredijelili za zubnu ordinaciju. Ona se i ranije koristila za te namjene. Napisali smo i poslali dopis Ministarstvu šta je sve u toj prostoriji neophodno da se uradi i sada čekamo odgovor. Za sada nemamo nikakve informacije o tome kada bi zubne ordinacije trebalo da počnu sa radom u školama“, navela je Stamatović.

Ona je istakla da podržava inicijativu da se stomatološke ordinacije ponovo vrate u škole.

„Djeca bi imala redovne sistematske preglede. Neophodno je da škole imaju svog zubara, kako djeca ne bi kad ih zub zaboli išla od jedne do druge ordinacije i čekala, nego bi odmah mogla se jave i dok su u školi“, navodi Stamatović.

Za razliku od njih OŠ “Radojica Perović” nema kapaciteta za školskog zubara. V.d. direktorka Snežana Dakić Tomanović kaže da su sve prostorije u školskom objektu zauzete.

„Računamo da će se, kad se otvori nova škola u Tološima i rastereti naša, stvoriti uslovi i za otvaranje stomatološke ordinacije“, kaže Dakić Tomanović.

Da kapaciteta za zubnu ordinaciju nemaju kaže i direktorica OŠ “Pavle Rovinski” Dijana Laković.

Udruženje dječije i preventivne stomatologije Crne Gore zatražilo je nedavno od Ministarstva zdravlja Crne Gore da i njihovi predstavnici budu uključeni u radno tijelo zaduženo za najavljenu reformu stomatologije. Smatraju da najavljena reforma ne smije ići mimo njih, kao što je to već bilo 2008. godine.

Iz Udruženja dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore smatraju da je reforma, koja je zamišljena da unaprijedi dječiju stomatologiju, imala katastrofalne posljedice po nju, a preventivna stomatologija je nestala. Već 13 godina, ne sprovode se sistematski stomatološki pregledi i Crna Gora nema nikakve podatke o oralnom zdravlju djece.

Za inicijativu da se izmijeni model stomatološke zaštite djece, odnosno da se, vraćanjem na primarni nivo sistema javnog zdravlja ili u škole, učini dostupnijim i efikasnijim, već godinama se zalaže i udruženje Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply