Iduće sedmice konačna odluka o početku drugog polugodišta

Foto: UNICEF/ Duško MIljanić

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta odlučiće naredne sedmice da li će raspust biti produžen do 31. januara ili će prve sedmice drugog polugodišta biti organizovana online nastava. Navode da prate epidemijsku situaciju i da će odluku donijeti blagovremeno, u skladu sa tim. Sa druge strane, Prosvjetna zajednica ne podržava prelazak na online i smatra da je već krajnje vrijeme da se sazna konačan stav nadležnih, jer odlaganja početka nastave i eventualni prelazak na online, zahtijeva organizaciju kako u školama, tako i u porodicama.  

Prema riječima Biljane Joksimović iz Ministarstva prosvjete, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, roditelji i učenici će imati pravovremenu informaciju o tome, a odluka će zavisiti od broja inficiranih.

„Svi nastavnici i učenici se kreću, dovoljan je i podatak da su naša skijališta puna. Mi ne možemo unaprijed znati koliki će biti broj pred sami početak drugog polugodišta, tako da ćemo sve odluke uskladiti sa preporukama“, rekla je Joksimović gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti, uz najavu da će se konačan stav Ministarstva znati tokom iduće sedmice.

Rekla je da će biti razmatrana i dužina časova.

Većina prosvjetnih radnika u Crnoj Gori, kako navode u NVO Prosvjetnoj zajednici, ne podržava organizovanje online nastave. Prema riječima Olivere Leković iz PZ, ipak strahuju da opet ne dožive taj scenario.

„To je nešto što smo već prošli i strahujemo da taj scenario ponovo ne doživimo, jer se i ovih dana spominje. U slučaju da se donese takva odluka mislim da je sada, deset dana ranije, krajnje vrijeme da moramo da znamo kako će se nastava biti organizovana i kada će definitivno početi, jer to u školama zahtijeva drugu organizaciju, a i među porodicama“, smatra Leković.

Nadaju se da se to neće desiti, a navodi da je dosadašnje iskustvo pokazalo da se održavanje nastave u školama nije drastično odražavalo na broj zaraženih.

„Možda smo ipak previše usmjereni samo na epidemiju, vidim da reaguje dosta kolega iz Nikšića, sa Cetinja i sa sjevera. Kažu da su u decembru njihove škole bile nezagrijane i strahuju da će se to ponovo desiti. Iz tog razloga, prema njihovom mišljenju, odlaganje početka nastave je dobro”, navela je Leković.

Ona je istakla da je stav prosvjetnih radnika da je online nastava najmanje popularan model.

„Radije bi 30 minuta časove, ali da smo u školi, a ne online. Uglavnom taj stav imaju svi nastavnici, a vidim i roditelji. Takođe, smatramo da ako epidemijska situacija to dozvoli, pa makar i na proljeće, pokušamo da pređemo na časove od 45 minuta. I jedan mjesec časova od 45 minuta bi nam mnogo značio. Vidimo da i sve zemlje u regionu imaju časove od 45 minuta. Ne vidimo u čemu se mi to razlikujemo u odnosu na njih“, kazala je Leković, ističući da je praksa u neposrednoj okolini pokazala da se časovi od 45 minuta nijesu loše odrazili na ukupnu situaciju.

Napominje da je rad tokom prvog polugodišta prošao dosta teško, uprkos pričama da su programi revidirani.

„Mi nijesmo dobili te revidirane programe nego se svaki nastavnik nekako snalazio kako je umio. Jako je teško zavisno i od uzrasta djece. Online nikako nije poželjan u prvom cikljusu gdje imamo opismenjavanje učenika. Jako dobro znaju roditelji koliki su teret oni tu morali da iznesu“, naglašava Leković.

Prema njenim riječima, osjetno je koliko je veća potražnja za privatnim časovima, a jako je teško organizovati i provjeru znanja, naročito pismene vježbe.

„Razumijemo da je zdravlje najvažnije, ali moramo biti svjesni, ubrzo će treća godina, da obrazovni sistem izuzetno trpi i da se sve ovo realizuje uglavnom zahvaljujući entuzijazmu nastavnika“, istakla je Leković.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply