Vlasnici dječjih igraonica traže od nadležnih da im dozvole rad

Predstavnici dječjih igraonica u Crnoj Gori apelovali su danas na nadležne da izmijene odluku kojom je zabranjen njihov rad. Uz ocjenu da je takva zabrana nepravedna i nelogična, vlasnici igraonica napominju da su već dugo izopšteni iz društva i na ivici izdržljivosti, kao i da do sada nijesu imali pravo ni na subvencije.

„Jedina smo djelatnost koja je trenutno zatvorena u okviru mjera u borbi protiv koronavirusa. Stalne poteškoće i česte zabrane obavljanja djelatnosti, ugrozile su poslovanje svih dječijih igraonica, a neke su već i zatvorene. Svjesni teške situacije u kojoj se nalazimo, a svjedoci da kladionice, kafane, restorani, teretane, tržni centri i svi ostali privredni subjekti ipak mogu da rade pod određenim mjerama, pitamo se da li smo jedini zaboravljeni“, naveli su, između ostalog, predfstavnici dječjih igraonica.

Navode da su igraonice mali biznisi, uglavnom porodični, a u najvećem broju slučajeva, u pitanju je žensko preduzetništvo.

„Nakon dvije godine, pored konstantnih izazova, bez prava na subvencije, četvrti put totalno zatvaranje dovodi u pitanje egzistenciju i opstanak većine objekata i porodica koje od njih žive. Do sada smo se solidarisali sa situacijom i strogo poštovali mjere, ali iz nekog nama nepoznatog razloga uvijek smo bili prvi zatvarani, a posljednji u nizu otvarani“, saopštili su vlasnici igraonica.

Podsjećaju da su tokom kratkog omogućavanja rada, funkcionisali opterećeni raznim nejasnim, nedefinisanim i krajnje nelogičnim smjernicama za rad.

„Prostori u kojima poslujemo su najčešće pod zakupom koji, pored ostalih brojnih troškova, moramo svakog mjeseca platiti. Zalažemo se za jasne smjernice i mjere u borbi protiv koronavirusa, a za nastavak našeg rada“, istakli su predstavnici dječjih igraonica.

Dodaju da je djeci neophodan prostor za igru, razvijanje motoričkih sposobnosti i socijalizaciju uslijed povećane upotrebe elektronskih uređaja i odsustva fizičke aktivnosti.

„Želimo da se djeca druže na mjestima bezbjednim i predviđenim za njihov rast i razvoj“, kažu predstavnici dječjih igraonica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply