Skijališta u Crnoj Gori i dalje “predaleko” za mnogu djecu

Iako bi Crna Gora zbog broja skijališta i mogućnosti koje joj priroda pruža mogla postati zimski turistički centar, taj vid odmora i rekreacije i dalje je nedostupan za većinu njenih građana. Četvoročlana porodica, sa dvoje djece uzrasta do 14 godina, za jednodnevni boravak na nekom od skijališta treba da izdvoji 55 do 95 eura. U tu sumu, nijesu uključeni prevoz do odredišta i hrana, već samo ski pas i iznajmljivanje opreme za skijanje. Takođe, ako je potreban čas skijanja to cijenu uvećava za 20 do 30 eura.

Samo djeca iz Šavnika i ove godine mogu besplatno učiti da skijaju na području svoje opštine. Za razliku od njih,  većina vršnjaka iz drugih gradova provodi zimske raspuste, bez mogućnosti da osjete radosti prave zime i zimskih sportova. Mogućnost dnevnih odlazaka do skijališta, u organizaciji sportskih školica, za sada je dostupna samo u nekim opštinama, a višednevni boravak za djecu po pristupačnijim cijenama nude samo dva planinska mjesta u Crnoj Gori.

Veruša

Odmaralište na Veruši, kojim rukovodi JU Dječji savez Podgorica, otvoreno je i ove godine za boravak djece. Zimovanje u tom mjestu, udaljenom 50 kilometara od Podgorice, organizovano je u dvije smjene, od kojih druga počinje u subotu, 15. januara i trajaće do 22. januara. Cijena sedmodnevnog boravka je 135 eura, a može se platiti u tri jednake mjesečne rate.

„Djeci je obezbijeđena zdravstvena zaštita, besplatna škola skijanja i korišćenje ski lifta i opreme, kao večernji zabavni program u organizaciji Kluba dječjih instruktora. Dječji savez je obezbijedio i popuste, tako ukoliko je dvoje djece iz porodice jedno plaća samo 50 odsto, dok za blizance jedno dijete ne plaća boravak na Veruši. Cijena jednog pansion dana iznosi 19 eura. Za djecu je organizovan prevoz, a u cijenu je uključeno i lično osiguranje“, saopštili su nedavno iz Dječjeg saveza.

Sličnu ponudu već godinama imaju i brojne sportske školice i klubovi, posredstvom kojih djeca mogu boraviti na Vučju.

Djeca čije su porodice korisnici materijalnog obezbjeđenja već godinama imaju mogućnost da, posredstvom centara za socijalni rad, besplatno borave u odmaralištima na Veruši i Ivanovim koritima.

Ivanova korita

Na skoro istoj udaljenosti od Podgorice, kao i Veruša, nalazi se i izletište Ivanova korita. Osim privatnog hotelskog smještaja, koji ima i sređenu ski stazu, u tom mjestu je i Rekreativno edukativni centar Lovćen, koje za djecu takođe nudi boravak u smjenama. Za djecu koja zimuju tamo besplatan je baby ski lift, mogu u objektu iznajmiti skije, a za početnike je na raspolaganju instruktor.

Kruševice

Na 33 kilometra udaljenosti od Nikšića i 11 kilometara od Šavnika nalazi se mjesto Kruševice, koje pruža dobre uslove za djecu koja žele da nauče skijanje ili uživaju u drugim zimskim sportovima.

Upravo na tom malom skijalištu i ove godine biće organizovana besplatna škola skijanja za svu djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz Šavnika. Organizator besplatne škole je Opština Šavnik, u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i medije. Planirano je da se održi u periodu od 16. do 23 januara, a za svu zainteresovane mališane iz Šavnika obezbijeđena je oprema i časovi skijanja.

Boravak za djecu školskog uzrasta na Kruševicama, ali i na Vučju, već godinama organizuje SRD Step iz Nikšića. Za sedam odlazaka na skijalište kod Šavnika, uz prevoz, opremu, doručak, korišćenje mini ski lifta i učenje skijanja pod nadzorom profesora sporta i fizičkog vaspitanja, roditelji su ovog januara trebalo da izdvoje 60 eura, ako su njihova djeca članovi ovog sportskog društva ( 50 eura ukoliko ide više djece iz iste porodice). Ukoliko nijesu članovi, cijena je bila uvećana za po deset eura po djetetu, a u oba slučaja bilo je omogućeno plaćanje u ratama.

Za djecu koja nijesu početnici u skijanju, već su željeli da uče napredne tehnike, RSD Step je organizovao odlazak na Vučje. Njihove roditelje to je koštalo isto koliko i škola skijanja na Kruševicama, ali su za Vučje morali još da izdvoje po pet eura za dnevni ski pas na stazi Ciciban, a deset eura za Veliku stazu.

Vučje

Posjetiocima Vučja na raspolaganju je rekreativna staza dužine 1.200 metara, dvije male staze od 120 metara i snowboard park sa skakaonicama. Iznajmljivanje opreme po danu košta deset eura, koliko košta i dnevni ski pas. Ski pas za djecu i početnike, na ciciban ski-liftovima, kao i iznajmljivanje sanki, je pet eura.

Ski centar Kolašin 1600

Korišćenje pokretne trake u Ski centru Kolašin 1600 za djecu do 14 godina košta 5 eura, a za odrasle 7. Poludnevni ski pas, u terminima od 9.30 do 13 ili od 12.30 do 16 časova, za djecu košta 7, a jednodnevni 10 eura. Cijena dvodnevnog ski pasa za djecu je 17, a trodnevnog 24 eura.

Za sezonski ski pas za djecu treba izdvojiti 150 eura, a za djecu iz Kolašina i Mojkovca ta cijena je manja za 50 eura. Iznajmljivanje opreme za skijanje za dijete za jedan dan košta 10 eura, a ukoliko se odlučite za više dana cijena će biti manja.

Iz preduzeća Skijališta Crne Gore, koje gazduje skijalištem Kolašin 1600, poručili su uoči početka sezone da su uprkos  brojnim ulaganjima i poboljšanju sadržaja, cijene ostale nepromijenjene.

Najveća novina je pokretna traka za početnike i djecu, a za porodični boravak na skijalištu u ponudi su i specijalni paketi i niže cijene.

Ski centar Savin kuk

Prema važećem cjenovniku Ski centra Savin kuk, dječiji ski pas košta sedam, a za odrasle deset eura. Uz niz povoljnosti za višednevni ski pas, Žabljačani nude i popust od 50 procenata ukoliko ste iz te opštine, a po 25 odsto ako ste iz Šavnika ili Pljevalja. Iznamljivanje opreme je sedam do deset eura.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply