Program Brižne porodice oduševio roditelje iz Tivta

Grupa roditelja iz Tivta uspješno je završila ove sedmice dvanaestonedjeljni besplatni program roditeljstva Brižne porodice, koji je udruženje Roditelji prvi put organizovalo i u tom gradu.

Program Brižne porodice sprovodi se u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, a namijenjen je roditeljima/starateljima koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina.

U Tivtu su ga vodile psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović, a bio je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Svi roditelji su na početku odredili po jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem su željeli da rade u toku trajanja programa. Na konkretnom primjeru su vježbali nove vještine, koje kasnije mogu primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući po jedan konkretan problem, roditelji su naučili kako da mijenjaju cjelokupan odnos sa djetetom.

Jedna od polaznica iz Tivta Jovana ističe da ju je program promijenio i da sada na potpuno drugačiji način gleda na roditeljstvo i odnos sa djecom.

„Čak i ako nijesam za ova tri mjeseca baš sve naučila, makar sam savladala vještinu prepoznavanja grešaka i njihovog ispravljanja. Ovo je zaista za cijeli život, vjerujem da sam naučila šta znači brižna porodica“,kaže Jovana.

I mama Sanela priznaje da je program promijenio njen život na bolje. Navodi da sada vidi i čuje ono što ranije nije, umije da prepozna emocije i zna da je u redu i biti tužan ili se bojati.

„Napravila sma ponovo vezu sa djecom, kao da sam ih opet rodila. Sada imam alate za buduće izazove kojih će sigurno biti“, kaže Sanela.

Za Biljanu je takođe mnogo značio program Brižne porodice. Ističe da je tokom cijelog trajanja vladala divna pozitivna energija, a zahvalna je na svim praktičnim savjetima kako da bude još bolji roditelj i kako da bude bolja prema sebi.  

„Hvala za prosvjetljenje, dali ste mi prave smjernice kako da idem pravim putem u odgoju svoje djece, kako da budem dobra sebi i njima još bolja majka“, utisci su Merime iz Tivta.

Podršku realizaciji ovog programa na primorju dala je Opština Tivat, koja je obezbijedila prostor za rad, a veliki doprinos dala je i kompanija Porto Montenegro koja je donirala tehničku opremu, potrebnu za realizaciju programa.

Program Brižne porodice, ranije poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, udruženje Roditelji realizuje već tri godine, uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori. U ovom ciklusu, osim u Tivtu, za grupu roditelja smo organizovali Roditeljski čet, a prvi put je program Brižne porodice sproveden i za grupu tata iz Podgorice.

Ovaj program razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Pored Crne Gore, program se u Evropi sprovodi i u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji. Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply