Od 1. oktobra dodatak za svu djecu

Sva djeca do 18 godina imaće od 1. oktobra 2022. godine pravo na dječiji dodatak. To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje su danas usvojene u Skupštini Crne Gore. Poslanici su usvojili i predlog Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada za troje ili više djece.

Prema navodima nove verzije Zakona, pravo na dodatak može ostvariti svako dijete do navršene 18. godine života, kao i djeca koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja, dodatka za njegu i pomoć ili lične invalidnine. Ova nadoknada je, u većem iznosu, predviđena i za djecu bez roditeljskog staranja, kao i one čiji su roditelji, usvojitelji, staratelji, hranitelji kao korisnici materijalnog obezbjeđenja zasnovali radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije.

Pravo na dodatakima petoro djece u porodici, ali to ne važi u slučaju da je riječ o dvojkama, trojkama.

Iznos dječijeg dodatka biće, kao što je to sada slučaj i sada za djecu do šest godina, biće 30 eura mjesečno. Za djecu koja dobijaju dodatak, po drugom osnovu, kao na primjer korisnici materijalnog obezbjeđenja, dodatak iznosi 44 eura. Za korisnike dodatka za njegu i pomoć 52 eura, a djecu koja su korisnici lične invalidnine i one bez roditeljskog staranja 60 eura.

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore usvojen je i predlog Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada za troje ili više djece. Njegova primjena počeće 1. aprila. Zakon predviđa uvođenje doživotnog obeštećenja za bivše korisnice naknada koje su to pravo ostvarile 2015. godine po zakonu koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply