Rudnik uglja će pomoći porodici u borbi protiv razdvajanja brata i sestre

Rudnik uglja Pljevlja zaposliće jedno od supružnika čija je borba protiv razdvajanja rođenih brata i sestre koju su oni primili u svoj dom odjeknula snažno u javnosti.

Ovaj bračni par iz Pljevalja je usvojio dječaka, a nakon saznanja da on ima rođenu sestru kojoj je takođe trebao dom, postali su hraniteljska porodica djevojčici. Djeca žive zajedno već skoro godinu i po, ali je beranski Centar za socijalni rad, koji je nadležan za slučaj, odlučio da djevojčicu usvoji porodica koja je, kako su ocijenili, podobnija. Porodica koja je usvojila dječaka i bila hranitelj njegovoj sestri smatrala je da niko neće razdvojiti brata i sestru i da će krenuti u proceduru usvajanja čim se steknu uslovi, odnosno čim obezbijede stalno zaposlenje. Tražili su da im se produži hraniteljski status, ali su umjesto toga obaviješteni da su nađeni drugi usvojitelji. Nakon toga i zvanično su pokrenuli proces za usvajanje djevojčice.

Nakon odluke Centra, uslijedile su burne reakcije javnosti, organizovano je potpisivanje peticije i protest u Pljevljima,  a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je obustavilo postupak prebacivanja djevojčice u drugu porodicu.

Pošto je kao jedan od razloga za odluku Centra navedena materijalna situacija porodice iz Pljevalja, direktor Rudnika uglja Milan Lekić juče kazao da će pomoći ovom paru.

„Pretpostavljajući da je osnovni argument za kojim posežu nadležni državni organi taj što nijeste oboje u stalnom radnom odnosu, odlučili smo da prekinemo ovu agoniju u kojoj se nalazite i da ponudimo, jednom od vas dvoje, radno mjesto u našoj kompaniji u skladu sa vašom stručnom spremom. Vjerujem, na taj način bismo pomogli konačnom rješavanju ovog pitanja i uklonili sva eventualna ograničenja koja su se ispriječila pred vašom porodičnom srećom“, saopštio je Lekić porodici.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply