Policija apeluje na roditelje da ne nabavljaju djeci petarde

Uprava policije pozvala je građane, prvenstveno roditelje, da ne nabavljaju i omogućavaju djeci korišćenje pirotehničkih sredstava, kako bi izbjegli neželjene posljedice koje mogu nastati njihovom upotrebom.

Policija je saopštila da u cilju sprječavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, naročito u vrijeme proslave novogodišnjih i božićnih praznika, realizuje preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije Petarda.

Navodi se da se akcija sprovodi na teritoriji cijele države do 15. januara sljedeće godine.

“Akcija se realizuje zajedničkim planiranim aktivnostima Uprave policije sa nadležnim inspekcijskim službama, komunalnom policijom i carinom, sa posebnim akcentom na kontrolu tržnih centara, pijaca, i drugih objekata i prostora, na kojima se može vršiti distribucija, ili prodaja zabranjenih pirotehničkih sredstava”, saopšteno je iz UP.

Iz policije su kazali da je, na osnovu Zakona o eksplozivnim materijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi, tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

“Ostali pirotehnički proizvodi drugog razreda (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) mogu se naći, u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, ta sredstva mogu se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima, koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Izvor: Mina

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply