U nikšićkoj OŠ “Mileva Lajović Lalatović” uspješno završen program roditeljstva

U nikšićkoj OŠ “Mileva Lajović Lalatović” uspješno je u prethodna tri mjeseca realizovan program Brižne porodice, a polaznici su bili roditelji RE populacije.

Program roditeljstva Brižne porodice nastao je u okviru inicijative Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, odnosno partnerstva Svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, univerziteta Bangor, Kejptaun i Oksford, kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program u ovoj nikšićkoj školi realizovali su treneri mr Nada Mitrović i mr Nevena Bulajić.

Značaj realizacije programa Brižne porodice sa roditeljima RE populacije posebno se ogleda u unapređenju kvaliteta njihovog i porodičnog života njihove djece. Roditelji iz RE populacije se svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima i teškoćama, koje mogu direktno ili indirektno na raznovrsne načine uticati na različite domene razvoja djeteta, kao i na odnose koje dijete gradi prema sebi, roditeljima, drugima, okruženju i svijetu. Ovaj program pružio je roditeljima jedno novo iskustvo, značajne vještine i kompetencije, kao i jasno oblikovanu sliku o značaju brižnog porodičnog vaspitanja, koje je osnova za kvalitetnu pripremu djece za život.

Polaznici programa Brižne porodice – roditelji RE populacije su od oktobra svake sedmice imali po jednu sesiju. Ciljevi programa Brižne porodice usmjereni su na razvijanje povoljne porodične klime za cjelovit i zdrav socio-emocionalni razvoj djeteta, kao i na razvijanje roditeljskih kompetencija koje rezultiraju oblikovanju i osnaživanju brižnog odnosa između roditelja i djece uzrasta od 2 do 9 godina. Svrha realizacije programa sa roditeljima RE populacije u osnovi je obuhvatala teorijsko i praktično edukovanje roditelja o razvojnim karakteristikama djece od druge do devete godine,
kao i o strategijama ostvarivanja brižnog odnosa sa djecom koji je zasnovana na povjerenju, pružanju podrške, pozitivnoj pažnji, dvosmjernoj komunikaciji, razumijevanju i empatiji. Tokom programa, između ostalog, sa roditeljima se radi i na oblikovanju porodične klime u kojoj će se djeca osjećati sigurno, bezbrižno, poštovano, zadovoljno i ispunjeno pozitivnim mislima i osjećanjima, a dio sesija posvećen je i regulisanju različitih nepoželjnih oblika ponašanja djece. Između ostalog, praktikuju se i metode koje su usmjerene na osnaživanje i ohrabrivanje roditelja da regulišu vlastite misli i emocije u raznovrsnim stresnim situacijama sa kojima se suočavaju u procesu vaspitanja i obrazovanja svoje djece.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply