Veći dio učionica izgrađen bez prozora, uprava, nastavnici i roditelji nezadovoljni

Nakon 60 godina postojanja Muzička škola u Bijelom Polju dobiće svoje prostorije, ali uprava, nastavnici i roditelji učenika nezadovoljni su jer čak 12 učionica nema prozora. Sporna je, kako smatraju u upravi škole, i koncertna sala.

U nove prostorije, koje se grade u okviru OŠ „Dušan Korać“ osnovna Muzička škola bi trebalo da se preseli naredne školske godine, jer je planirano da radovi budu završeni u avgustu.

Kao jedan od glavnih razloga za nezadovoljstvo, roditelji, direktorka i zaposleni navode to što je 12 vježbaonica izgrađeno bez prozora.

Nastavu u tih 12 učionica planirano je da pohađa 240 učenika, a završetak radova planiran je za avgust 2022. godine.

Predsjednica Savjeta roditelja ove škole Vanja Đurđević nada se da će doći do prepravki, koje smatra neophodnim da bi djeca mogla da borave i uče u tom prostoru.

„Svi mi roditelji dijelimo isto mišljenje. Prosto ne mogu da vjerujem da će jedna vaspitno – obrazovna ustanova biti sagrađena na taj način. Veći dio škole je napravljen bez prozora. Nije mi prijatno da mi dijete boravi u takvim uslovima“, rekla je Đurđević.

Veoma su nezadovoljni i nastavnici Muzičke škole, koji će u novom objektu provoditi najviše vremena.

Nastavnik Miloš Vojinović navodi da je povećan broj djece, pa samim tim i nastavnika u Muzičkoj školi, a nova zgrada nudi manji broj učionica. 

„Znam da neki roditelji apsolutno ne bi slali svoju djecu u takvu školu. Kako bi bilo kome bilo da provodi po sedam – osam sati na mjestu koje je totalno zatvoreno i nema dnevnu svjetlost“, pita se Vojinović.

Stav roditelja i nastavnika dijeli i novoizabrana direktorka Julka Vukićević.

Osim vježbaonica problematična je, prema njenim riječima, i koncertna sala.

„To je u stvari prilično velika prostorija od oko 150 kvadrata, koja će kako je planirano biti pregrađena harmonika vratima. Prosto je nemoguće istovremeno izvoditi nastavu u te dvije učionice. Ako je u jednoj čas orkestra, u drugoj se ne može izvoditi nastava na primjer flaute,“ objašnjava Vukićević.

Projekat izgradnje Muzičke škole u Bijelom Polju vrijedan je više od pet i po miliona eura, a arhitekta Rifat Alihodžić ističe da je projektom završenim 2012. goidne ispunio sve zahtjeve iz konkursnog zadatka, koji potpisuju investitori – Ministarstvo prosvjete i Direkcija javnih radova.

Ističe i da je projekat prošao revizije na nekoliko nivoa, ali i da su se potrebe Muzičke škole u međuvremenu promijenile jer je od završetka projekta prošlo desetak godina.

„Muzička škola je projektovana u okviru OŠ Dušan Korać kao primarnog objekta, te se slažemo da su njena matična funkcija i kvantitativni sadržaji nužno bili dominantni u cijeloj prostornoj strukturi zgrade. Na osnovu prihvaćenog idejnog rješenja, vježbaonice nijesu prirodno osvijetljene, jer to nije neophodno, ali su obezbijeđene sistemom ventilacije, što u potpunosti obezbjeđuje njihovu funkciju zvučno izolovanijh gluvih soba“, ističe Alihodžić.

Izmjene na zahtjev investitora su, kako je dodao, moguće ali to bi podrazumijevalo i novi projekat prilagođen sadašnjim potrebama.    

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply