Višak kilograma ima oko 50 odsto djece u Crnoj Gori

Preliminarni podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje za 2019. godini pokazuju da u Crnoj Gori ima oko 50 odsto djece sa prekomjernom tjelesnom masom.

Specijalista higijene Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Enisa Kujundžić ocijenila je da je stanje zabrinjavajuće. Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, kazala da zabrinjava i trend gojaznosti kod djece takođe zabrinjavajući, pa su potrebne akcije kako da se nešto učini po tom pitanju.

Govoreći o tome kako je na sve uticala pandemija koronavirusa, Kujundžić je rekla da će to biti poznato tek nakon istraživanja koje će biti urađeno u maju 2022. godine. Tada će biti napravljen upitnik o načinu na koji su se djeca i odrasli hranili tokom pandemije.

„Velika Britanija uradila je istraživanje koje zabrinjava u svakom smislu, trend porasta je ne samo očekivan, nego zaista zabrinjavajući, u smislu da su brojke ogromne”, rekla je Kujundžić.

Ona je pojasnila da je marketing nezdrave hrane veoma agresivan, planiran i usmjeren prema djeci koja su u periodu kad formiraju svoje navike.

“Itekako je marketing nezdrave hrane mnogo agresivnije u odnosu na promociju nekih zdravih proizvoda”, rekla je Kujundžić.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply