Kako odabrati pravi novogodišnji poklon za dijete

Novogodišnji i božićni praznici posebnu radost pričinjavaju djeci, kako zbog svečane atmosfere, tako i zbog poklona koje tada dobijaju. Ono što ih naročito raduje je ako odrasli odluče da ih obraduju nekom igračkom. Iako se na prvi pogled čini da nije teško izabrati poklon za najmlađe i da roditelji danas imaju pregršt mogućnosti, zavisno od svojih finansijskih mogućnosti, važno je i tome pristupiti sa više pažnje, kako odabrana igračka ne bi već nakon dva dana bila zaboravljena u nekom ćošku.

Uprkos mišljenju psihologa da se mora imati na umu da je dobar poklon zapravo znak pažnje i motivaciono sredstvo i da ne bi smio da ima materijalnu vrijednost, roditelji često odluče suprotno.

Važan je uzrast, ali i interesovanja

Prilikom kupovine igračaka prvenstveno moramo voditi računa o uzrastu i nivou razvoja djeteta, ali i o njegovim interesovanjima. Zato je bitan i dobar odnos roditelja i djece. U tom slučaju nijesu potrebni skupi pokloni, jer će otac ili majka u svakom momentu znati šta to njegovo dijete čini srećnim.

Postoje neke osnovne preporuke stručnjaka u vezi sa kupovinom poklona i igračaka. Činjenica je da su roditelji beba u najvećoj dilemi, jer kada imate tako malu djecu teško je procijeniti kakve igračke najbolje odgovaraju toj dobi. Ako imate bebu do 18 mjeseci preporučuju se igračke od mekanih materijala, koje su jarkih boja, zaobljene i dovoljno velike da ih dijete ne proguta.

Manja djeca vole velike i meke igračke, kao što su lutke ili medvjedići jer su prelazni objekti u odvajanju od roditelja i uz njih se osjećaju sigurnije. To su na primjer platnena lutka, plišana životinja, mekana lopta, obojene sunđeraste kocke, gumene zvečke, grickalice i muzičke igračke.

Oko prve godine mališani počinju da se interesuju za kocke, a od druge godine obožavaće igračke koje mogu da svijetle, pjevaju, zveče i trepere. Pokloni bi trebalo da budu i kreativni i da podstiču djecu na stvaranje. U tom uzrastu djeca će se obradovati i triciklu, plastičnom motoru, lopti, slagalicama, lutkama, slikovnicama, igrama na povlačenje, lego kockama, konjima, kamionima…

Stručnjaci Američke akademije za pedijatriju smatraju da su za razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece veoma važne lopte. Od treće ili četvrte godine djeca već počinju da imitiraju roditelja pa ih zanimaju manuelne aktivnosti. Idealno je da im u ovim godinama roditelji za poklon kupe plastično posuđe, šoljice za kafu, tanjiriće ili kase. Na taj način djeca u igru mogu da uključe i vršnjake, postaju društveni i dijele stvari. Bicikli i tricikli su takođe dobar izbor za trogodišnjake jer im pomažu u razvijanju motoričkih sposobnosti. Odlučite se prvo za tricikl, a nakon što se dijete privikne na vožnju i stekne određenu samostalnost možete mu kupiti bicikl.

Za djecu stariju od tri godine dobar izbor su i igračke koje podstiču učenje stranih jezika, kao i razni setovi za modeliranje. Time ćete doprinijeti razvijanju vještina vaše djece, ali i kreativnosti.

U tom uzrastu djecu možete naučiti i da razvijaju socijalne i emocionalne vještine kroz igru i maštovito pričanje priča. Tražite igračke koje će ih na to podstaći (lutke koje  mogu sami da oblače i slično). Možete im kupiti minijaturne farme, cirkus, slagalice, kuću lutaka, kuhinjski pribor, pokretne lutke, kamione, avione, interaktivne igračke, priče i filmove na DVD-u, bojanke, plastelin…

Od pete godine do polaska u školu preporučuju se kreativne i edukativne knjige, puzzle, slagalice, društvene igre. U ovim godinama djeca veoma vole i frizbi, zmajeve, rekete za badminton, koš, trkačku stazu za automobile, lutke, torbe za lutke, male kuhinje, mali kompjuter…

Od osme godine širi se spektar adekvatnih poklona za djecu. Zavisno od sklonosti djeteta možete izabrati razne makete, puzzle, sportsku opremu, štap za pecanje, muzičke instrumente, šah, domine, monopol, bingo, globus, foto aparat… Tempere, drvene i vodene bojice, flomasteri, blok za crtanje, plastelin i slično uvijek su zanimljivi djeci, posebno školarcima.

Osim što su zabavne, ove igračke razvijaju motoriku, opažanje, koncentraciju i kreativnost, a zajedničko crtanje je veoma smirujuće i za decu, ali i za roditelje. Roditeljima se preporučuje da starijoj djeci poklone biraju u dogovoru sa njima, jer su već dovoljno zrela da izraze svoje želje i potrebe.

Planirajte na vrijeme

Početak decembra idealan je period za izbor novogodišnjih poklona, jer ćete izbjegavanjem prazničnih gužvi izbjeći i dodatni stres.

Vrhunski brendovi, uz odličan kvalitet i sigurnost odlike su bogate ponude igračaka u Kidsland radnjama. Iz ove kompanije poručuju da je na prvom mjestu prilikom izbora sigurnost, a zatim i primjerenost uzrastu. Igračka treba da doprinese razvoju djeteta, komunikaciji, aktivnosti i stvaralaštvu. Preporuke ponekad dobro dođu, a prilično je sigurno, navode u Kidslandu, da nećete pogriješiti ako odaberete nešto iza čega stoji svjetski poznato ime u ovom sektoru – Chicco, Lego, Clementoni, Vtech

Ako se ipak ne možete snaći ispred polica koje vam nude na primjer Put oko svijeta, Mecu mudricu, Lusi, Detektor laži, lutke Crybaby, Hajde da učimo azbuku, niti ste sigurni šta će to najviše oduševiti  najmlađe, najbolji izbor biće veseli Kidsland novogodišnji poklon -vaučer za trgovinu u svim Kidsland radnjama u Crnoj Gori. Ovi popularni poklon – vaučeri, koje najčešće koriste preduzeća za kupovinu novogodišnjih poklona za djecu zaposlenih, predstavljaju jednostavan i praktičan način da darujete bez bojazni da ćete pogrijesiti u odabiru ili da će doći do dupliranja poklona. Roditelj i dijete birajući imaju mogućnost i doplate u gotovini prilikom trgovine, ako cijena željenog poklona prelazi vrijednost vaučera. Takođe, nema vremenskog ograničenja za realizaciju, kao ni asortimanskog. Iz Kidslanda poručuju da je ovo pravi način da dijete dobije baš ono što želi, kao i da samo usmjeri svoju igru i interesovanje u pravcu koji mu otvara mogućnosti da bude zadovoljno i srećno, samim tim i kreativno, raspoloženo za druženje i učenje. Osim bogatog izbora igračaka, uoči predstojećih praznika, najavljuju i mnoga iznenađenja i popuste.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply