Sezonski virusi u punom jeku

Ovo je doba godine u kojem su čekaonice pedijatara bile pune i kada nije bilo koronavirusa.

Podaci dr Vjere Janković ukazuju da je 30 odsto djece koja dođu na pregled inficirano koronom. Tako je i u domovima zdravlja, kako je nedavno saopšteno iz te institucije.

Zatvorene prostorije, hladno vrijeme i kiše su pogodni za širenje virusa među djecom, a pedijatri se najčešće srijeću sa infekcijama gornjih respiratornih puteva.

„To su najčešće djeca između jedne i tri godine, ona koja idu u vrtić. A najčešći su rinovirus, respiratorni sincicijalni virus i razne vrste korone, koji nijesu COVID- 19“, kazala je Pobjedi dr Janković.

Ona je istakla da aktuelna pandemija koronavirusa ne bi trebalo da utiče na postavljanje dijagnoze.

„Iako su simptomi slični, ako uradimo test na koronu riješićemo dilemu. Svakako je najbitnije opšte stanje djeteta i klinički nalaz, što će nas odrediti za dalje procedure, kako god da se virus zove“, kazala je dr Janković.

Ona je istakla da se dijagnoza često može postaviti i bez testiranja, na osnovu kliničkog nalaza, jer anamneza i klinička slika djeteta već ukazuju na dijagnozu.

Među djecom su, trenutno, drugi virusi mnogo češći nego koronavirus. Simtomi obično traju nekoliko dana. Ipak postoji nekoliko situacija kada je dijete neophodno povesti odmah kod ljekara.

„ Ako je dijete pospano, otežano diše, povraća i naglo mu se pojavljuje osip“, istakla je dr Janković.

Ona je komentarisala i nedavno na Twiteru postavljenu tabelu jednog američkog pedijatra, koji je ukazao da se rijetko dešava da se nekoliko virusa istovremeno nađe kod jednog pacijenta.

Istakla je da se to radi u Crnoj Gori u naučne svrhe i da nije potrebno za svaku virusnu infekciju tražiti koji je virus jer su kod djece simptomi virusne infekcije slični, lagani i prolaze za nekoliko dana.

Pedijatar dr Tomas Nigjen je na Twiteru postavio karton jednog svog pacijenta na kom se vidi da dijete ima pet aktivnih virusa. Kazao je da tako nešto nije vidio za 15 godina rada.

„Teška zima je pred nama“, prokomentarisao je on.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply