Uz pomoć roditelja i firmi do boljih uslova u OŠ Srbija

Dobra namjera, uz podršku zajednice, rezultirala je značajnim poboljšanjem uslova rada za učenike OŠ Srbija u Starom Baru. Poslije dužeg vremena, na zadovoljstvo nastavnog kadra, ove školske godine u OŠ Srbija upisano je još jedno odjeljenje prvog razreda, a uz pomoć roditelja i društveno odgovornih firmi uređen je dio škole.

„Uslovi u postojećoj učionici nijesu bili primjereni za rad prvaka, pa smo inicirali kompletnu rekonstrukciju, kako bi naši najmlađi đaci imali adekvatne prostorije. Uz to, bilo je neophodno i osposobljavanje prostorije za produženi boravak. Sve to je prepoznao Savjet roditelja škole, pa su udruženom akcijom, u relativno kratkom periodu, uz pomoć donacija privrednika i angažovanjem roditelja, osposobili učionice”, ističe v.d. direktorka škole Mira Vučević.

Član Savjeta roditelja i član Školskog odbora, Adi Karađuzović, zajedno sa upravom škole i u kontaktu sa vlasnicima firmi, obezbijedio je novčana sredstva, ne samo za funkcionalno opremanje ovih prostorija, već je ta aktivnost poslužila kao zamajac da se otpočne stvaranje uslova za rad, renoviranje i opremanje i ostalih u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Za rekonstrukciju učionica utrošeno je četiri hiljade eura, od čega je Opština Bar donirala hiljadu. Pločice za dvije učionice je donirala firma Kips, dok je njihovo postavljanje, na inicijativu članice Savjeta roditelja Azre Aljošević, finansirala kompanija Kalamper, gdje je Aljošević zaposlena. Firma Gretva trade, čiji je vlasnik takođe član Savjeta roditelja, obezbijedila je materijal za lijepljenje pločica i izolaciju prostorija. Značajna je bila i podrška firma „E-Plus“, koja je, uz dodatni popust za izvedene radove, bila i donator.  U pomoć je pritekao i roditelj Savo Prelević

Od doniranih sredstava renoviran je pod za dvije učionice u kojima su uslovi bili dosta loši, a planira se i uređenje poda prostorije namijenjene za sastanke članova Školskog odbora, Savjeta roditelja i učeničkih organizacija (Dječiji savez i Đački parlament).

„Važna tačka razvijanja zajedništva u nekom mjestu je u školi i njenoj saradnji sa zajednicom. To partnerstvo između škole, roditelja i zajednice ima za cilj poboljšanje uslova rada učenika, unapređenje razvoja djece i učeničkih postignuća”, navodi predsjednica Školskog odbora, nastavnica Rajna Popović.

Prema ocjeni v. d. direktorke Mire Vučević, povjerenje između škole i zajednice otvara put za obrazovanje djece i razvijanje njihovih socijalnih i kulturnih vrijednosti, uz snaženje želje za razvojem svog zavičaja.

„To osjećanje pripadnosti se ogleda i u pomoći i podršci koju roditelji i bivši učenici pružaju svojoj školi. Upravo je kroz takvu snažnu interakciju, povećana i vidljivost rada škole, što se ogleda u značajnom interesovanju za upis novih učenika. Dobijanjem podrške od roditelja i lokalne zajednice, uspostavlja se sigurno okruženje i motivisanost za ostvarivanjem ciljeva”, zaključuje Vučević, uz najavu da će u OŠ Srbija i ubuduće osmišljavati aktivnosti i način komunikacije i saradnje sa roditeljima i institucijama lokalne zajednice.

Izvor: Barinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply