Trostruka sreća porodice Vukićević

Vijest da su u Budvi rođene trojke odjeknula je 28. aprila prošle godine. Trostruka sreća osmijehnula se porodici Vukićević, kada su postali bogatiji za čak tri člana, dva dječaka i djevojčicu. Danas Nina, Ljubo i Luka imaju godinu i sedam mjeseci, a mama Jasmina otkriva za portal RTV Budva da je život sa ovo troje mališana bučan i pun ljubavi.

Dolaskom na svijet trojki, život porodice Vukićević se promijenio iz korijena.

„Mislim da svaku ženu roditeljstvo promijeni u većoj ili manjoj mjeri. Kod mene je ta promjena počela saznanjem da nosim tri života u sebi, pa sam samim tim od početka trudnoće imala veću odgovornost, ali i svojevrstan teret i brigu da li će sve proći kako treba. Definitivno je njihovo rođenje moj život i pogled na život promijenilo iz korjena”, kazala je.

Svoju pomoć oko odgajanja trojki nesebično su, kako Jasmina ističe, jednako pružili svi najbliži, a rame uz rame sa njom bezrezervno ipak uvijek je suprug Milan.

„Moram da kažem da imam tu sreću da od prvog dana imam bezrezervnu podršku supruga Milana. Nas dvoje dijelimo sve obaveze i on ravnopravno učestvuje u podizanju naše djece. Takođe, velika je sreća što i on i ja imamo roditelje, brata i sestre koji su nam ogromna podrška i pomoć. Svi funkcionišemo kao jedan veliki tim kome je glavni cilj da njih troje imaju srećno djetinjstvo”, priča mama Jasmina za RTV Budva.

Navodi da su djeca još uvijek u fazi borbe za maminu pažnju.

„Uglavnom su na mene usmjereni, a ne jedno na drugo. Vjerujem da će ta specifična povezanost koja važi za jednojajčane blizance dječacima doći vremenom, a djevojčica već sada pokazuje vezanost za njih dvojicu. Dok su bili manji nijesu puno reagovali na plač brata ili sestre, sada se već situacija mijenja jer kako rastu postaju svjesniji da će udruženim snagama lakše doći do svog cilja”, istakla je Jasmina.

Da su Vukićevići dobili trojke, nije odjeknulo samo Budvom, već i cijelom Crnom Gorom, a sa pozitivnim i dobronamjernim komentarima suočeni su skoro svakoga dana.

“Ljudi nas svakodnevno zaustavljaju da čestitaju, da djeci požele dug i srećan život, svima su interesantni. Izdvojila bih reakciju druge djece kada shvate da su sve tri bebe bile u jednom stomaku, njima je to jako zabavno”, sa osmijehom priča ova mama.

Sve majke, prema njenom mišljenju, imaju iste brige, bez obzira na to koliko djece imaju.

„Mislim da svaka majka, imala jedno ili više djece, ima slične brige. Tako da se sa te strane ne razlikuje puno, ja ili mame koje su rodile jedno dijete. Razlika je u tome što kada se u isto vrijeme rodi više od jedne bebe fizički je napornije da se odradi sve što se inače radi oko jedne bebe. Pod tim podrazumijevam hranjenje, presvlačenje, kupanje… Često su to i bebe koje su prijevremeno rođene, pa su samim tim i sitnije od terminskih beba, zahtijevaju malo više njege i pažnje, pa to zna da bude stresno za prvorotku koja nije imala iskustva sa bebama”, priča ona.

Jutra u njihovom domu počinju buđenjem Nine, Ljuba i Luke, a oni iako mali, mama Jasmina u šali kaže, ipak znaju za red.

“Mi roditelji čija su djeca neko vrijeme provela na Odjeljenju neonatologije, znamo da se šalimo kako su nam sestre tamo djecu naučile redu od malih nogu. Dok su bili male bebe, a i sada, oni imaju svoju rutinu i tačno vrijeme za obroke, spavanje, igru i šetnje. Već sada oni znaju kada što slijedi i to je ritam koji im potpuno odgovara i na koji su navikli. Ja se još uvijek nijesam vratila na posao, pa nam jutro počinje njihovim buđenjem oko 7 sati, maženjem, zatim slijedi doručak i izlazak na vazduh. To uglavnom bude do podneva kada imaju ručak i popodnevno spavanje“, kazala je mama Jasmina.

Budućim mamama poručuje da, bez obzira da li nose jednu ili više beba, ne treba da se plaše.

„Treba da imaju čvrstu vjeru da će sve biti u redu, da osluškuju svoje tijelo i svoju intuiciju i da im ona bude vodilja i kroz trudnoću, ali i kasnije kad beba ili bebe dođu. I najvažnije od svega, treba da uživaju u svojoj djeci svakoga dana”, zaključuje mama Jasmina.

Izvor: RTV Budva

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply