Kako pravilno dati lijek djetetu

Piše: Tatjana Vukomanović, pedijatar

Često je roditeljima problem kako da daju lijek malom djetetu, posebno ako ono ne želi da ga proguta ili negoduje zbog ukusa koji mu se ne dopada. U nastavku saznajte koji su savjeti pedijatra, uz pomoć kojih ćete izbjeći takve situacije i na pravilan način djeci datu sirup ili tabletu.

Pridržavajte se uputstva

Poštujte savjete o doziranju lijeka koje vam je dao pedijatar. Nemojte mijenjati dozu na svoju ruku, kao ni vrijeme trajanja terapije. Ne prekidajte liječenje kada primijetite da je djetetu bolje. To je posebno važno kod antibiotika. Pročitajte u uputstvu moguća neželjena dejstva. Neki lijekovi mogu izazvati crvenilo, svrab, povraćanje i druge tegobe. Ako uočite neki simptom od neželjenih dejstava, obavezno se javite vašem pedijatru.

Važno je da ispoštujete način uzimanja lijeka

U svakom uputstvu stoji način uzimanja lijeka. Neki medikamenti se mogu uzimati nezavisno od hrane, ali kod nekih je izričito napisano da se pije prije ili poslije jela ili za vrijeme obroka. Postoje ljekovi koje ne treba uzimati sa određenim namirnicama, jer neke supstance iz tih namirnica poništavaju njihovo dejstvo.

Prilikom korišćenja sirupa, obavezno dobro promućkajte sadržaj u flašici kako bi se ujednačio.

Kupovina bez recepta

Postoje lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (što svakako nije za preporuku), ali obavezno navedite farmaceutu uzrast i tjelesnu težinu djeteta, kao i lijekove koje eventualno već uzima.

Posebno naglasite ako je dijete na nešto alergično.

Ne lomiti tablete, ne otvarati kapsule

To ne treba raditi iz dva razloga.

Prvo, želudačna kisjelina može smanjiti ili povećati dejstvo lijeka. Drugo, pojedine tablete su obložene specijalnim filmom upravo da bi se zaštitio želudac. Zato je važno dati lijek onako kako je originalno pakovan, a ne koristiti opciju pola doze istog lijeka za odrasle.

Koji je najbolji položaj za davanje lijeka djetetu?

Najbolje je da dijete sjedi ili stoji, lijek se daje pri korijenu jezika uz punu čašu vode. Uz neke lijekove se dobija posebna kašičica ili kapaljka. Ako lijek dajete uz pomoć šprica, stavite ga na unutrašnjost obraza i polako dozirajte.

Jedna mama je podijelila trik kako bebi daje lijek. Ukolko je beba navikla na flašicu, u silikonski dio flasice stavite špric sa lijekom. Beba će lakše popiti, bez prosipanja…

Ako dijete negoduje zbog ukusa?

Pokušajte prije davanja lijeka da djetetu date nešto hladno, na primjer sladoled. To će na kratko umrtviti receptore jezika pa će se neprijatan ukus manje osjećati.

Šta ako dijete povrati?

Ako dijete povrati lijek u okviru 30 do 45  minuta od momenta davanja, lijek treba ponovo dati. Ukoliko se povraćanje desi nakon pola sata od davanja lijeka, ne treba ga ponovo davati.

Ako se povraćanje istog lijeka ponovi, najsigurnije je da se javite vašem pedijatru.

Izvor: mojpedijatar.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply