Danas je Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba

Foto: UNICEF Srbija

Danas, 17. novembra, obilježava se Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. U svijetu se svake godine prije termina rodi oko 15 miliona beba, a u Crnoj Gori taj broj je godinama između 600 i 800. Za njih kažemo da su najmanji, a najsnažniji borci. Zovemo ih i mali divovi, diveći se njihovoj, ali i snazi njihovih roditelja, čija borba je najčešće teška i dugotrajna.

Svaki porođaj prije navršene 37. sedmice trudnoće računa se kao prijevremeni. Uzrok prijevremenog porođaja još uvijek nije do kraja definisan, ali neka hronična zdravstvena stanja majki mogu povećati rizik da do njega dođe. To su najčešće dijabetes, srčane bolesti ili bolesti bubrega. Oko 15 odsto prijevremeno rođenih beba je iz višeplodnih trudnoća (blizanci, trojke).

Neki problemi sa trudnoćom mogu povećati rizik od nastanka prijevremenog porođaja:

– oslabljeni cerviks koji počinje prerano da se širi;

– urođene mane materice;

– istorija prijevremenog porođaja;

– infekcije (kao što su infekcije urinarnog trakta i posteljice);

– loša ishrana neposredno prije ili za vrijeme trudnoće;

– preeklampsija – visoki krvni pritisak i bjelančevine u urinu nakon 20. sedmice trudnoće;

– prijevremeno odvajanje posteljice (placenta previa)

Prijevremeno rođene bebe zahtijevaju posebnu medicinsku njegu i, dok ne ojačaju za samostalan život, život provode u inkubatorima. Međutim, i njihov kasniji razvoj zahtijeva pojačanu njegu i praćenje jer se kod prevremeno rođene djece često i poslije pojavljuju razne razvojne poteškoće.

U neurorizičnu grupu se ubrajaju zbog:

-niske porođajne mase

– APGAR skora manjeg od 7

– krvarenja u mozgu

– hipoksije (nedostatka kiseonika)

Beba koja je mala za gestacijsku dob može imati premalu količinu potkožnog masnog tkiva i koža može biti naborana. U tom slučaju, veći je i rizik od hipotermije ili pada tjelesne temperature.

Hipoglikemija je takođe još jedan rizik, pogotovo ako je u pitanju zaostajanje u intrauterinom rastu. Što je beba ranije rođena, to je veći i rizik od nastanka sindroma respiratornog distresa. Uzimanje steroida prije porođaja može pomoći, ali problem će i dalje ostati dosta ozbiljan.

Sve su to problemi sa kojima se mogu suočiti prijevremeno rođena beba i njena porodica, a otpuštanje iz bolnice, najčešće nakon nekoliko mjeseci, nije kraj brige i posebne njege.

Liječenje prijevremeno rođenih beba je zahtjevno, dugotrajno, povezano sa brojnim rizicima i veliki je izazov za ljekare.

Dok se bore za život, svi oko njih znaju da postoji rizik i da borba možda neće uspjeti ili da će možda ostaviti velike posljedice.

Dan posvećen prijevremeno rođenim bebama obilježava se od 2009. godine u cilju podizanja svijesti o svim izazovima sa kojima se susrijeće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a djelotvornim rješenjima i o saosjećanju sa roditeljima prijevremeno rođene bebe. Ljubičasta boja, koja predstavlja osjetljivost, postala je simbol za obilježavanje ovog dana.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prijevrmeno rođenih beba, danas je tradicionalno čarapicama ukrašenoi Odjeljenje neonatologije Kliničkog centra Crne Gore. Zbog aktuelne epidemijske situacije, nijesu se odlučili za organizovanje događaja povodom ovog dana.

Prema pisanju portala RTHN, zgrada Opštine Herceg Novi biće večeras osvijetljena ljubičastom bojom, čime se lokalna uprava pridružuje globalnoj kampanji.

Inicijativa za obilježavanje ovog datuma u Herceg Novom potekla je od Milice Krivokapić, koja je mama prijevremeno rođene bebe, i odbornice u lokalnom parlamentu, Maje Popović.

Ovogodišnja kampanja Evropske fondacije za brigu o novorođenčadima (EFCNI) sprovodi se pod sloganom „Djelujmo sada! Držimo roditelje i prijevremeno rođene bebe zajedno“, sa ciljem podizanja svijesti o tome da je globalna pandemija primorala neonatalne službe širom svijeta da usvoje stroge bezbjednosne mjere. To je dovelo do razdvojenosti roditelji od prijevremeno rođenih beba, što je imalo štetne posljedice za sve njih.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply