Ukidaju VIP odjeljenja i poklone, pod lupom privatna praksa nastavnika

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obavijestilo je direktore crnogorskih škola da će u narednom periodu da budu usvojena pravila za formiranje odjeljenja, ali i da mora da se stane na kraj nezakonitoj privatnoj praksi prosvjetnih radnika i poklonima koje nastavno osoblje dobija od učenika.

U dopisu MPNKS, u koji su Vijesti imale uvid, navodi se da su predstavnici tog Vladinog resora obišli više škola u većini opština, kako bi se upoznali sa izazovima pred kojima se nalaze prosvjetne ustanove u Crnoj Gori.

„Ono što se nametnulo kao prioritet jeste dosadašnje nepisano pravilo izdvajanja ‘odabranih’ učenika u posebna, takozvana VIP odjeljenja, što je praksa koju MPNKS želi da eliminiše iz školskog života. U tom cilju, provjeravano je trenutno stanje u školama koje pokazuje neophodnost donošenja jedinstvenih pravila za formiranje odjeljenja, što će u narednom periodu biti i učenjeno”, poručili su iz resora Vesne Bratić.

U dopisu direktorima škola piše da će se pod neprekidnom pažnjom Ministarstva naći će i privatna praksa nastavnika, koji će svoj dodatni rad morati da upodobe zakonskim okvirima, gdje je jasno naznačeno da nastavnik ne može za novčanu nadoknadu podučavati učenike škole u kojoj je zaposlen.

”Neophodno je evidentirati nastavnike i takozvane ‘školice’ u kojima se van nastavnog vremena realizuje nastava iz pojedinih predmeta, kako bi se uveo red u te aktivnosti nastavnika. Još nešto što je prepoznato gotovo kao društveni manir prisutan decenijama unazad, jesu pokloni koje nastavno osoblje prima od učenika, različitim povodima kao što su rođendan, Osmi mart, početak ili završetak školske godine i slično. Namjera Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je da se i toj negativnoj pojavi stane na kraj jer predstavlja izvor potencijalnog rizika od korupcije”, navodi se u dopisu.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da ta strukovna organizacija ne smatra spornim nijednu od navedenih mjera koje Ministarstvo planira da sprovede u narednom periodu. Pojasnio je da je čitava javnost protiv VIP odjeljenja i da je kao građanin, prosvjetni radnik i predsjednik Sindikata apsolutno protiv takvog razvrstavanja učenika, te da podržava usvajanje novih pravila za formiranje odjeljenja.

Božović je rekao i da Opšti zakon o obrazovanju strogo zabranjuje nastavnicima da van nastave, uz novac, podučavaju učenike škole u kojoj su zaposleni, te da nemaju ništa protiv toga da se uredi u praksi i ta oblast. Poručio je i da treba podsticati djecu da za praznike, poput Osmog marta, pišu čestitke ili pjesme, te da bi se i na taj način smanjile i razlike među učenicima.

Iz Sindikata prosvjete ponovo su poručili i da prosvjetnim radnicima treba platiti prekovremene časove koje su imali tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply