Havarija u novom vrtiću na Starom aerodromu

U vrtiću „Dragan Radulović“, koji je prije samo tri godine sagrađen u podgoričkom naselju Stari aerodrom, u nedjelju veče se dogodila havarija, nakon pucanja vodovodne cijevi. Voda, koja je vrlo brzo poplavila prostoriju vrtića sa vodovodnim cijevima, došla je u kontakt sa elektro-instalacijama i razvodnim kutijama. U istoj prostoriji sa vodovodnim instalacijama nalazila se i elektro-instalaciona kutija, tako da su pukom srećom izbjegnute ozbiljnije posljedice, strujni udar i eksplozija. Brzom intervencijom hitne službe Elektrodistribucije objekat je isključen sa elektro-mreže. Ekipa Vodovoda je zaustavila vodu i spriječila dalje pucanje cijevi. Sreća je da se incident dogodio u večernjim satima kada nije bilo djece u vrtiću.

Tokom jučerašnjeg dana vrtić je bio koja će u narednim danima vjerovatno biti usmjerena u druge predškolske ustanove.

Novi vrtić “Dragan Radulović”, koji radi u okviru Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, otvoren je u septembru 2018. godine. Izgradnja vrtića koštala je oko 2,7 miliona eura, a Glavni grad Podgorica uložio je oko devet hiljada kvadrata zemljišta, vrijednosti oko 1,8 miliona eura. Projekat izgradnje vrtića je započet 2014. godine, a radi finansiranja podignut je kredit od Banke za razvoj Savjeta Evrope.

Nakon havarije koja se dogodila u nedjelju veče, preliminarni podaci pokazuju da je bilo propusta u izgradnji i da elektro instalacija i vodovodne cijevi nisu adekvatno postavljene. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem čelu je ministarka Vesna Bratić, pokrenulo je postupak za utvrđivanje činjenica i eventualne odgovornosti za havariju. Povodom ovog slučaja očekuje se da se uskoro oglase nadležni.

Prema nezvaničnim informacijama, postavlja se pitanje da li je vrtić na Starom aerodromu – koji su 2018. godine otvorili lično aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović, uredno dobio upotrebnu dozvolu i da li su kontrolori primijetili da li je bilo eventualnih propusta u gradnji.

Tragom tih informacija Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA provjerila je da li je u katastru evidentiran bilo kakav teret, kad je u pitanju vrtić na Starom aerodromu.

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore bilježi da se katastarska parcela 2090/1539 KO Podgorica III vodi kao pašnjak pete klase. Na toj parceli od 9.119 m2 nije evidentirano da je izgrađen nijedan objekat, iako se na njoj od 2018. godine nalazi vrtić. O čemu se zapravo radi, nadležni će vjerovatno utvrditi u narednim danima.

Izvor: lupa.co.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply