Školu “Vladimir Nazor” ruše do temelja, grade novu po uzoru na tološku

Foto: Vijesti

Paviljoni podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” biće srušeni do temelja, a u periodu od 12 do 14 mjeseci od početka radova, u funkciji će biti novi objekat za osnovce iz naselja Masline, koji će biti izgrađen po projektu škole u Tološima.

To je za Vijesti potvrdio glavni državni arhitekta Mirko Žižić.

On je kazao da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa kolegama iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kreće u postupak pripreme dokumentacije za glavni građevinski projekat škole u Maslinama.

Žižić je pojasnio da će postojeći objekat biti srušen, zbog nepouzdanosti statike konstruktivnog sklopa.

“Postignut je dogovor sa investitorom nove osnovne škole u Tološima da nam ustupi projekat tog objekta koji će, uz potvrđenu spremnost autorskog tima i nosioca glavnog projekta, biti u slučaju potrebe prilagođen, ali i unaprijeđen za sva poboljšanja koja su evidentirana tokom izgradnje”, kazao je Žižić.

Gotovo 2.000 učenika ove škole pratilo je mjesecima nastavu online, nakon što je tadašnji menadžment ustanove u februaru prijavio oštećenja na konstruktivnim elementima jednog od paviljona.

Tokom ljeta, roditelji su tražili od nadležnih da nađu način da se njihova djeca vrate u školske klupe, ali u jednom objektu.

Iako roditelji nijesu bili za to rješenje, Ministarstvo prosvjete je nastavu organizovalo ipak u okviru dvije ustanove – OŠ “Marko Miljanov” na Koniku i u objektu bivše Gimnazije “Luča” u Doljanima, gdje je bilo smješteno područno odjeljenje OŠ “Dragiša Ivanović”. Pojedini su svoju djecu prepisali u druge gradske škole.

Žižić kaže da je cilj oba ministarstva da “u najkraćem mogućem roku izađu u susret roditeljima”.

”Ovo je početak šire akcije u kojoj ćemo se baviti rekonstrukcijom postojećih i izgradnjiom novih i predškolskih i školskih objekata. Biće realizovan i projekat obnove seoskih škola”, najavio je Žižić.

Praksa izgradnje školskih objekata na osnovu istog projekta nije nepoznanica, a na taj način značajno se štede vrijeme i resursi koji bi bili potrebni za potpuno nove projekte.

Tako je na osnovu istog projekta izgrađeno više školskih objekata u Podgorici.

OŠ “Štampar Makarije” i OŠ “Pavle Rovinski” građene su prema istom projektu, baš kao i škole “Branko Božović” i “Marko Miljanov”.

Nova škola u Tološima donacija je porodice Ubović, u znak sjećanja na nedavno preminulu nastavnicu Novku Ubović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply