IJZCG: Ako u vrtićkoj grupi oboli jedno dijete u izolaciju idu svi

U slučaju obolijevanja od koronavirusa jednog djeteta u nekoj vrtićkoj grupi u izolaciju odlaze i ostali, jer se zbog nenošenja maski smatraju njegovim bliskim kontaktom. Izuzetak su samo djeca koja imaju dokaz da su u prethodnih pola godine bolovala od COVID-a, kazali su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odgovarajući na pitanje da li su epidemiološke službe sada zauzele manje rigorozan stav po pitanju određivanja mjere karantina u predškolskim ustanovama.

Roditelji grupe predškolaca iz jednog podgoričkog vrtića reagovali su ove sedmice, jer odlukom epidemiologa, kako tvrde, njihova djeca nijesu poslata u izolaciju iako je od koronavirusa oboljela vaspitačica, ali i još jedno od djece.

Zanimalo ih je da li su na snazi nova pravila o određivanju mjere karantina i da li je bezbjedno da djeca u tim okolnostima nastave boravak u vrtiću.  

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore istakli su da su kriterijumi postupanja precizno epidemiološki definisani protokolom Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti IJZCG.

„S obzirom na to da djeca u predškolskim ustanovama nijesu obavezna da nose maske, ukoliko jedno od njih ima pozitivan rezultat testa na prisustvo SARS CoV2 njegovim bliskim kontaktom se smatra svako dijete koje je boravilo u istoj grupi u predškolskoj ustanovi u dane procijenjenog perioda zaraznosti oboljelog djeteta (minimum dva dana prije pojave simptoma i u sve dane prisustva simptoma)“, kazali su portalu Roditelji.me iz Instituta.

Ističu da se stoga mjera karantina primjenjuje kod sve djece iz grupe, osim kod onih za koje postoji dokaz u vidu pozitivnog nalaza na prisustvo SARS-CoV-2 (pozitivan PCR ili brzi antigenski test) ne stariji od šest mjeseci .

„Roditeljima je strogo preporučeno da u vrtić ne dovode djecu koja imaju akutne zdravstvene probleme – simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu tjelesnu temperaturu i slično. Takođe, naglašen je značaj vođenja evidencije u predškolskim ustanovama (podaci o zaposlenima i djeci koja pohađaju vrtić- ime i prezime djeteta kao i ime, prezime i broj telefona jednog od roditelja/ staratelja) u cilju naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave infekcije virusom SARS-CoV-2“, naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Prema važećim mjerama koje propisuje Institut za javno zdravlje, roditelji i ostali članovi domaćinstva oboljelog djeteta, ukoliko su vakcinisani, ne moraju ići u izolaciju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply