Karišik: Ne osjećamo se krivima za smrt porodilje

U Opštoj bolnici Bar ne osjećaju se krivima zbog smrti porodilje A.Š.H. Saosjećaju sa njenom porodicom, ali smatraju da su optužbe pregrube i da krivicu treba prvo dokazati.

“Saosjećamo sa porodicom porodilje koja je izgubila život. Nekad su optužbe pregrube, ali krivicu treba dokazati, pa tek onda nekog osuditi i proglasiti krivim. Mi se ne osjećamo krivima. Pravna smo država, imamo ljude od struke koji će utvrditi činjenično stanje i sve provjeriti ne samo za preminulu pacijentkinju, nego i za sve koje treba, i donijeti svoj sud. Iščekujemo taj rezultat“, naveo je direktor  OB Bar dr Igor Karišik, gostujući na RTCG-u u emisiji Naglas.

Ističe da u toj zdravstvenoj ustanovi nijesu navikli na pritisak kakav sad osjećaju.

Podatke da su od početka godine u Kliničkom centru porođene 62 trudnice čije je prebivalište na teritoriji Bara, kao i da se čak četrdesetak njih na to odlučilo svojom voljom, a ne po mišljenju barskih ljekara, Karišik ne tumači kao odraz nepovjerenja.

Razlog za to je, kako smatra on, to što je barska Opšta bolnica od početka godine ostala bez tri ginekologa, pa je problem sa kadrom uticao na odluke trudnica iz Bara da odu u druga porodilišta. Sa druge strane, podaci Kliničkog centra pokazuju da je broj trudnica koje iz Bara dolaze na porođaj u Podgoricu u posljednjih pet godina konstantan, od 50 do 60 godišnje.

“Ako je za 30 godina samo jedna porodilja preminula, do ovog slučaja sad, građani bi trebalo da imaju povjerenje”, dodao je Karišik.

Od kad je na čelu barske Opšte bolnice, kako je dodao, bila je jedna pritužba na rad, a u istom periodu,  Ginekološko-akušersko odjeljenje je dobilo pet pohvala.

Komentarišući slučaj A.Š.H. koja je preminula u Kliničkom centru dva dana nakon porođaja u Baru, Karišik je naveo šta se sve dešavalo od njenog prijema u bolnicu.

U barsku OB je primljena sa trećom trudnoćom i zbog nalaza koji su nalagali bolničko praćenje zadržana je na odjenjenju.

„Indikovano je da se trudnoća završi carskim rezom, potpuno pravilno. Urađena je jedna korektna operacija, bez problema, rođeno je zdravo muško dijete. Posle se desila komplikacija, koje su sastavni dio rada svakog doktora. Indikovana je druga operacija da bi se spasio život pacijentkinje, koja je urađena besprekorno. Na operaciji je bilo sedam specijalista koji su se borili za njen život. Nakon operacije prabačena je na intenzivnu njegu, a zbog oslabljene funkcije bubrega upućena je u KCCG. Nakon toga smo dobili vijest da je preminula nakon par dana“, rekao je Karišik.

Sudsko-medicinska struka će, naglasio je on, utvrditi sve. Potvrdio je da je u otpusnoj listi napravljena gruba greška, kada je ljekar napisao da je porodilja četiri sata nakon porođaja dojila dijete.

Barski epidemiolog Zoran Vojinović je naveo da ni jednu bolnicu, pa ni barsku ne treba proglašavati bolnicom smrti.

Naveo je i da je poslednji slučaj smrti porodilje u barskoj bolnici bio je 1991. godine, a za 27 godina su imali preko 21 hiljadu porođaja. Vojinović je dodao i da je jedno novorođenče preminulo ove godine u bolnici u Baru, te da se to dogodilo u septembru.

Direktor Direktorata u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić je kazao da će se ozbiljno pristupiti kontrolama u barskoj OB.

„Komsija, koja ispituje slučaj smrti porodilje sastavljena je od najboljih stručnjaka i tom slučaju se pristupa na ozbiljan način, a svi koji su se ogriješili o profesiju snosiće zakonom propisane kazne“, dodao je Sekulić.

On je naglasio da ne bi bilo korektno prema porodici i ostalima da kaže sad koliko bi istraga o smrti porodilje trebalo da traje, ali će rezultati svakog postupka biti poznati javnosti.

Ministarstvo zdravlja, kako navodi Sekulić, ulaže u barsku Opštu bolnicu i od stupanja na dužnost ministarke Jelene Borovinić popravljeno stanje u toj zdravstvenoj ustanovi, kazao je, popravljeno.

Dr Srđan Medan, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG kaže da je porodilja dovedena u KCCG u nestabilnom stanju sa komplikacijama koje nastaju nakon velikog gubitka krvi.

On je pojasnio da je problem sa bubrezima nastao, ali su se pojavili i drugi problemi sa radom pluća. Sve to je, kako pojašnjava, nažalost završeno smrtnim ishodom.

Na pitanje da li su ljekari u barskoj bolnici uradili sve kako bi spasili mladi život i da se više nije moglo učiniti, dr Medan je kazao da to ne može da prosudi.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply