Kada mama i tata idu u školu

Školski program danas jeste poprilično težak, ali to nikako ne znači da roditelji treba da obavljaju te zadatke umjesto djece.

Razlika između dobrog i pretjerano brižnog roditelja je mala, ali ukoliko se prepoznajete u sljedećim situacijama, definitivno se previše miješate u život svojih mališana:

– Neprestano nadzirete svoje dijete dok radi.

– Svakodnevno mu pregledate sveske,  a ono je već odavno završilo prvi razred.

– Uzrujate se kada nešto pogriješi.

– Znate svakoga dana kakav je tačno domaći zadatak imalo vaše dijete.

– Radite umjesto njega zadatke koje mislite da ne može da uradi samo.

– Vjerujete da uspjeh i neuspjeh vašeg djeteta pokazuju koliko ste uspješan roditelj.

Takvo ponašanje može dovesti do toga da se vaše dijete osjeća nesposobno i zabrinuto da li će ikada zadovoljiti vaše kriterijume. Kod njega se čak može razviti i osjećaj krivice, a ono postati zavisno od tuđe pomoći.

Budite roditelj, ne učitelj.

Naravno da svaki roditelj želi da pomogne svom djetetu. Škola nije nimalo laka i ponekad se djeca zaista ne mogu nositi sa tolikim obavezama sami, nego im je potrebna pomoć, a ne neko ko će se truditi oko njihovih obaveza više nego oni sami.

Kako biste se uvjerili da pomažete svom djetetu na dobar način, slijedite ove savjete:

1. Obezbijedite mu privatan prostor za učenje.

Čak i ako dijete nema svoju sobu, sigurno možete naći neki kutak u svom domu gdje školarac može da radi i uči u miru. Možda je to kuhinja ili dnevna soba, ali pazite da u vrijeme učenja bude što više samo i da ga niko ne ometa.

Ako imate dvoje dijece, mogu učiti u istoj prostoriji sve dok su oboje mirni i ne ometaju jedno drugo.

2. Manje učestvujte, a više savjetujte.

Vrlo često je vašem djetetu potreban samo podsticaj, usmjerenje, a ne neko ko će sa njim pisati sastave i čitati lektiru.

Iako će mu biti teško, najbolje bi bilo da sa njim na početku sjednete, ohrabrite ga, kažete da je normalno griješiti i posavjetujete da napiše lektiru ili sastav najbolje što može, a onda ga pustite samog da radi.

Možda ćete biti iznenađeni koliko mu dobro ide.

3. Neka vaše intervencije budu što kraće, svega nekoliko minuta.

Ako dijete zatraži pomoć, naravno da nećete odbiti. Važno je da mu savjetom pomognete i ohrabrite ga da misli ili da bude kreativno, ali ne i da sat vremena sjedite pored njega.

To neće pomoći ni njemu ni vama. Razradite zajedno neke ideje, dajte par primjera i pustite da samo odradi veći dio posla.

4. Potražite pomoć učitelja/nastavnika.

Stručna pomoć učitelja ili nastavnika je bolje rješenje za dijete, nego da ga roditelji stalno nadziru i pomažu mu. Stručnjaci kažu da je loše kada roditelj zaboravi da je samo roditelj, ne i učitelj ili učenik.

Pustite stručnjake neka rade svoj posao, a vi radite svoj, budite roditelj.

Izvor: Društvo defektologa Crne Gore

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply