Da li bi hemijska kastracija stala na put pedofilima?

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak kazala je da neće odustati od predloga, makar ga i samostalno inicirala, da Krivični zakonik propiše hemijsku kastraciju za pedofile povratnike i višestruke silovatelje.

U izjavi za Dnevne, ona je ocijenila da taj postupak treba da bude obavezan jer, kako ističe, na prestupnike ne ostavlja trajne posljedice.

„Sjednica Ženskog kluba zakazana je za petak, a očekujem da će predlog biti usvojen i stavljen u proceduru“, rekla je potpredsjednica Skupštine, dodavši da kada je predlog iznijela na Odboru za politički sistem, vidjela je da su pojedini ljekari spremni da ga podrže.

Objašnjava da je to rješenje koje postoji u naprednim zemljama – Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Francuskoj, a u okruženju u Sjevernoj Makedoniji, gdje je postupak hemijske kastracije stvar izbora prestupnika.

“Istraživački centar Skupštine analizira okruženje i pravi detaljnu studiju na temu hemijske kastracije. Naše kazne su bile blage i imamo višestruke povratnike. Ukoliko se uvede ovakva kaznena mjera, budući prestupnici biće destimulisani, a ujedno će pomoći ljudima koji imaju zdravstveni poremećaj. U nekim zemljama, hemijska kastracija je dobrovoljna. Mnogi se sami odluče na taj postupak, uz konsultaciju sa ljekarima”, objašnjava Bošnjak.

Obaveza ili izbor?

Potpredsjednica Skupštine objašnjava da postoje dileme da li hemijska kastracija treba da bude obavezna.

„Ima mišljenja da se time krše ljudska prava i integritet nečijeg tijela. S druge strane, prestupnici žrtvama ruše fizički i mentalni integritet. Ne bih kršila standard po pitanju ljudskih prava, ali je pitanje čije je pravo preče. Ovdje se radi i o djeci čiji se životi tim činom u startu uništavaju. Uvijek sam na strani žrtve. U Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, pravosudni sistem je nevjerovatan. Izglasavaju se blagi zakoni i kroz postupanje lica u pravosudnom sistemu policije i represivnom aparatu, uvijek se stane na stranu počinilaca, a ne žrtava”, kaže Bošnjak.

Na pitanje da li očekuje da će amandman biti usvojen u parlamentu, Bošnjak misli da hoće jer, kako ističe, to su krivična djela oko kojih neće biti dilema.

Slijediti evropsku praksu

Poslanik Demokratske partije socijalista Halil Duković kaže za Dnevne da nije siguran da bi podržao predlog o hemijskoj kastraciji prestupnika.

“Predlog nije u potpunosti u skladu s humanim djelom, a nijesam upoznat ni koliko je medicinski opravdan. S obzirom na to da smo zemlja koja je kandidat za članicu Evropske unije, moramo se upoznati da li ta praksa postoji u nekom evropskom zakonodavstvu. U tom slučaju, i naše zakonodavstvo bi se moralo prilagoditi tim propisima”, poručuje Duković u izjavi za Dnevne.

Iskustva drugih zemalja

Hemijska kastracija je postupak koji se koristi od 1944. godine za smanjenje nivoa testosterona kod muškaraca, a takođe i kod žena, budući da hormon pokreće seksualni nagon kod oboje. Sprovodi se davanjem antiandrogenih lijekova, bilo u obliku tableta ili češće putem injekcija.

Na dobrovoljnoj osnovi hemijska kastracija pedofila se primenjuje u Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Danskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a van Evrope u Izraelu i u nekoliko država SAD.

U Poljskoj je hemijska kastracija postala obavezna za sve koji su silovali dijete do 15 godina ili članove svoje porodice. Ako odbiju, idu u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa.

U Sjevernoj Makedonija osuđeni pedofil može da izabere medicinski tretman kojim bi mu seksualni nagon bio umanjen, čime kaznu smanjuje sa 40 na 20 godina zatvora. Ako ponovi krivično djelo, hemijska kastracija je obavezna.

Ovaj postupak se sprovodi i u Češkoj, ali isključivo ako pedofili i drugi osuđenici zbog brutalnih silovanja sami pristanu na to.

Obaveznu hemijsku kastraciju poznaju i zakoni Moldavije.

Podijeljena mišljenja

Uvođenje hemijske kastracije u zakone pojedinih zemalja, poput Sjeverne Makedonije, izazvalo je podijeljena mišljenja javnosti, posebno stručnjaka – ljekara, psihologa, kriminologa…

Pokrenuto je pitanje da li taj postupak može uticati na smanjenje seksualnog nasilja. Poruka stručnjaka zakonodavcima u mnogim zemljama, prema navodima medija, bila je da zločinima pedofila i silovatelja ne rukovode neobuzdani seksualni nagoni, već mnogo komplikovaniji psihopatološki motivi za nasilje.

Rezultati istraživanja, kako navode oni, ukazuju na to da nije riječ o primarno seksualnom zadovoljenju, već o činu moći i dominacije, gdje je sam seksualni akt pretežno čin ponižavanja žrtve i njenog potčinjavanja učiniocu. Veliki broj krivičnih djela ne svodi se na klasičnu obljubu, već na druge vrste seksualnih činova, pa stručnjaci smatraju da se eliminisanjem polne moći potencijalnog učinioca ne postižu očekivani efekti, jer on može da zloupotrebljava žrtvu na druge načine.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply