U Kliničkom centru porođene 62 trudnice iz Bara, većina došla samoinicijativno

Od početka godine u Kliničkom centru Crne Gore su porođene 62 trudnice koje imaju prebivalište na području opštine Bar. Od tog broja, dvadesetak njih je upućeno na porođaj iz barske Opšte bolnice, a ostale su samoinicijativno odlučile da se ne porode u svom gradu, već u Podgorici.

Prema podacima Monstata, u toku prvih osam mjeseci u Baru je rođeno 278 beba.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Srđan Medan navodi da se godišnje u Porodilištu najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori obavi 50 do 60 porođaja žena koje dolaze iz Bara. Taj broj je, prema njihovoj evidenciji, u posljednjih pet godina konstantan.  

„Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCCG, kao jedina klinika tercijarnog nivoa u Crnoj Gori, zbrinjava pacijentkinje ne samo iz Podgorice, Danilovgrada, Kolašina i Tuzi, već i iz cijele Crne Gore i regiona, bilo da su upućeni iz opštih bolnica zbog složenosti slučajeva ili komplikacija u liječenju, ili dolaze samoinicijativno“, pojašanjava Medan.

Prema njegovim riječima, procenat trudnica iz opštine Bar koje su porođene u Porodilištu KCCG u odnosu na ukupan broj porođenih u 2021. godini iznosi 2,4 odsto.

„Tokom prethodnih pet godina taj procenat je bio između 1,5 i 2. Od 62 trudnice iz barske opštine, tokom 2021. godine, njih 20-ak je upućeno iz Opšte bolnice, a ostale su došle samoinicijativno“, kaže Medan.

Govoreći o broju smrtnih slučajeva porodilja i novorođenih beba u Kliničkom centru Crne Gore, on ističe da su od početka 2021. godine preminule tri porodilje, od kojih su dvije izgubile životnu bitku zbog posljedica infekcije COVID-19.

„U prethodnih pet godina u Kliničkom centru je preminula jedna porodilja. U tom periodu nije bilo smrtnih ishoda kod novorođenčadi rođenih u terminu“, rekao je Medan.

Povodom slučaja porodilje A.Š.H. koja je dva dana nakon porođaja u barskoj Opštoj bolnici preminula u Kliničkom centru, građani su tokom prošle sedmice organizovali dva protesta. Tražili su od nadležnih da istraže sve sporne slučajeve koji su se u posljednje vrijeme dešavali na barskom Odjeljenju ginekologije i akušerstva.

Porodica preminule porodilje, kako je na protestu kazao njen suprug Zlatan Hot, ima sumnje u vezi njenog liječenja, a od nadležnih očekuju da sprovede pravičnu i objektivnu istragu i da javnosti saopšte sve informacije. Po nalogu ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović, u barskoj Opštoj bolnici je već sprovedena nenajavljena sanitarna kontrola, a formirana je i komisija koja treba da ispita šta se dešavalo tokom boravka A.Š.H. u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Na Odjeljenju ginekologije i akušerstva u Baru za načelnika je prije nekoliko dana imenovan dr Milan Rolović, a dogovoreno je da naredna tri mjeseca kao pomoć kolegama tamo borave i ginekolozi iz Kliničkog centra Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply