Roditelji beba iz Bijelog Polja traže preispitivanje u pravosuđu

Slučaj suđenja ljekarima Opšte bolnice u Bijelom Polju, Tomislavu Jeremiću, Haku Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević, koji su nedavno oslobođeni optužbi da su krivi zbog infekcije pet beba, od kojih je jedan preminula, treba preispitati do detalja, posredstvom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Advokatske komore i Skupštinskog odbora za zdravstvo. To je dogovoreno juče na sastanku predstavnika Ministarstva pravde i roditelja Slaviše Kneževića, Eldina Salemovića i Predraga Karišika, nezadovoljnih presudom Višeg suda u Bijelom Polja.

Zaključak sastanka sa državnim sekretarom Ministarstva pravde Borisom Marićem je, kako prenose roditelji, da je njihovo nezadovoljstvo sasvim opravdano.

„Zaključci sa sastanka su da je opravdano nezadovoljstvo nas roditelja zbog svega što se dešava u ovom slučaju. Naša i želja našeg sagovornika je da se ova situacija ispita do detalja, tako da će se ići prema Sudskom savjetu, Tužilačkom savetu, Advokatskoj komori i Skupštinskom odboru za zdravstvo“, kazali su roditelji.

Oni su najavili dalje sastanke u okviru institucija, kao i sinhronizovanu borbu kroz određeni vid protesta.

„Sve ovo preduzimamo zbog činjenice da zdravstveni sistem nije funkcionisao, dolazimo do toga da pravni sistem ne funkcioniše, a ukoliko se naše pretpostavke potvrde da i u Tužilaštvu ima propusta ne smijemo dozvoliti da ti ljudi ne odgovaraju“, kažu roditelji iz Bijelog Polja.

Suđenje bjelopoljskim ljekarima završeno je prošle sedmice oslobađajućom presudom, a optuženi su da nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

Predsjedavajući vijeća bjelopoljskog Višeg suda Dragan Mrdak je saopštio presudu kojom su optuženi oslobođeni, a  tokom postupka nije dokazano da su izvršili djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret.

„Sud je u dokaznom postupku izveo znatne i brojne dokaze, saslušao oštećene i svjedoke, izveo dokaze, sproveo medicinska vještačenja i imajući u vidu sadržaj  optužnice u njenom osnovnom obliku i kasnijim izmjenama tokom postupka, ostao je na stanovištu da okrivljeni nijesu izvršili krivična djela stavljena im na teret. Oštećeni radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahtjeva upućuju se na parnicu“, kazao je sudija Mrdak.

Žalba, kako je saopštio, može se uputiti na adresu Apelacionog suda Crne Gore.

Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović su osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević dobili šest mjeseci kućnog pritvora.

Ipak, Apelacioni sud je tu presudu preinačio i sve optužene poslao na jednogodišnju robiju.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply