Za otvaranje vrtića u kompanijama potrebni novi zakonski okviri i licence

Inicijativa da se u kompanijama otvore vrtići u kojima bi boravila djeca zaposlenih mogla bi da zaživi uz izmjene zakona, obavezne licence Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i odobrene programe rada. Tako organizovan rad predškolskih ustanova nekada je postojao i u Crnoj Gori, a već godinama je praksa u razvijenom svijetu.  

Takvom praksom, kompanija postaje prepoznata kao poželjan poslodavac, a za to je neophodna, kako navode u Uniji poslodavaca, adekvatna zakonska regulativa i učešće relevantnih institucija.

“Potreban je zakonodavni okvir koji tu oblast precizno reguliše, uključujući i ona pitanja koja se odnose na primjer na podsticaj od strane opština, odnosno jedinica lokalnih samouprava, zajednička ulaganja, subvencije za privredne subjekte i slično”, istakla je Zvezdana  Olujić iz Unija poslodavaca.

Neizostavno je i da kompanija dobije i licencu resornog Ministarstva i nacionalni program rada.

“Zavod za školstvo daje dozvolu i stručnu preporuku Nacionalnom savjetu za obrazovanje o samom programu rada te predškolske ustanove, privatne i pri kompanijama, a Ministarstvo prosvjete sve ostale standarde koji treba da se zadovolje uslovi, prostorije, nastavna sredstva, stručni kadar”, istakao je načelnik u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Nekadašnji predsjednik Sindikata Titeksa Vidak Đuranović prisjeća se da su izazovi hiljade žena rješeni ubrzo nakon spajanja tadašnjeg Pamučnog kombinata i Trikotaže 1978. u jednu fabriku.

U krugu fabrike otvoren je vrtić za djecu zaposlenih što je bilo pun pogodak.

“Pored onog normalnog i minimalnog da je imao prostor za spavanje i kuhinju, iza objekta se nalazio veliki park sa kompletnim sadržajem koji je bio potreban djeci”, kazao je Đuranović.

Dodaje da su djeca na tom mjestu imala sve što je bilo potrebno – od bogatog sadržaja do posebne brige i njege, a još važnije je, smatra on, što je procenat bolovanja u Titeksu nakon otvaranja vrtića znatno opao.

“To je bilo ogromno rasterećenje ne samo za roditelje nego za jedan kompletan sistem jer samo zadovoljan radnik mogao je da pruži pravi doprinos “, poručio je Đuranović.

Psihološkinja Jasmina Đukić Pavićević ističe da sigurnost zaposlenih, a potom i produktivnost, rastu ukoliko oni znaju da su im djeca u blizini. Prema nekim istraživanjima taj porast je i do 20 odsto.

“Kada vi imate organizaciju, instituciju, korporaciju, menadžment koji brine o vama i o vašoj porodici na taj način se povećava lojalnost kod zaposlenog prema menadžmentu, firmi. Povećavanjem lojalnosti, povećava se motivacija za rad”, poručila je Đukić Pavićević.

Izvor: TVCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply