Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke

Skoro 60 odsto ispitanika (58,9 odsto) smatra da ne bi trebalo uvesti vjeronauku u škole, 22,7 odsto ima suprotno mišljenje, odnosno da vjeronauku treba uvesti, dok 18,4 odsto građana ne zna – rezultati su istraživanja NVO Centar za građansko obrazovanje i agencije DAMAR u okviru zajedničke inicijative CG puls.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.007 ispitanika, u periodu od 1. do 15. oktobra.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je danas, predstavljajući rezultate, da natprosječnu podršku uvođenju vjeronauke daju ispitanici stariji od 65 godina, bez obrazovanja i srpske nacionalnosti, ali i hrvatske manjine.

„Snažni protivnici su među Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima i Albancima, kao i među onima koji imaju više ili visoko obrazovanje“, navela je Uljarević.

Vuk Čađenović iz Agencije za ispitivanje javnog mnjenja Damar kazao je da 54,4 odsto građana kaže da njihovi prihodi nijesu dovoljni da pokriju mjesečne troškove.

“To je blagi porast u odnosu na istraživanje iz oktobra 2020. godine. Međutim, danas 31,8 odsto građana smatra da su prihodi dovoljni, što je osjetan pad u odnosu na prošlogodišnji nalaz kada je to mišljenje imalo 40 odsto ispitanika“, kazao je Čađenović.

Podaci, kako je dodao, opominju i na osjetno povećanje nezadovoljstva i indiferentnosti u odnosu na percepciju budućnosti u Crnoj Gori.

“U odnosu na prošlu godinu, kada je 16,7 odsto ispitanika iskazalo pesimizam, ove godine 32,6 odsto smatra da će biti gore nego prije promjene. Mišljenje da će sve biti isto ima 32,7 odsto građana i građanki, a najvidljivija je promjena kod optimističnih – 23, 4 odsto građana i građanki smatra da nas očekuje bolja budućnost, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je 44 odsto bilo tog stava“, kazao je Čađenović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply